- 280 g pikantnej kiełbasy chorizo;
- 1 średnia, biała cebula;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia, zielona papryka;
- 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack, u mnie czerwony cheddar);
- Szczypta chili w proszku;
- 1 średni pomidor;
- 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry.
- Nachos i/lub;
- Tortille, najlepiej w wielkości do taco;
- Sok wyciśnięty z połowy limonki do polania po zapieczeniu - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę.
- Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Chorizo pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię teflonową wrzucić pokrojone chorizo i podsmażać, aż stanie się delikatnie chrupiące i brązowe. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i dokładnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na pozostały na patelni tłuszcz, który się wytopił z chorizo (jeśli jest go dużo - odlać, powinno pozostać około 1 łyżki) wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojone papryki i całość podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na dno patelni żeliwnej/naczynia żaroodpornego ułożyć równomiernie 1/3 startego sera, na ser położyć połowę usmażonego chorizo, na kiełbasę 1/3 startego sera, na ser wyłożyć całą podsmażoną paprykę z cebulą, ponownie posypać 1/3 sera i pozostałą częścią chorizo. Wierzch Queso oprószyć chili w proszku.
- Queso Fundido wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 8 minut, aż ser będzie bulgotał, stopi się i będzie gorący.
- Wyjąć z piekarnika. Posypać pokrojonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Ewentualnie skropić sokiem wyciśniętym z limonki.
- Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, z nachosami lub tortillami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Queso Fundido, czyli w tłumaczeniu topiony ser, "nazywane jest niekiedy meksykańskim fondue. Bazą tej przekąski jest bowiem ser, a nawet kilka jego gatunków – ważne aby dobrze się topiły i pozostawały półpłynne" [Notatnik kuchenny].
- Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. mozzarelli (ale w bloku, nie w kulkach), monterey jack czy goudy. Ważne żeby ser dobrze się topił i po zapieczeniu pozostawał półpłynny. Ja zrobiłam z czerwonym cheddarem, który po zapieczeniu nie pozostał niestety półpłynny...
- Chorizo można zastąpić mięsem mielonym - wieprzowym, wołowym lub wołowo-wieprzowym, doprawionym chili w proszku, aby Queso było pikantne. Po podsmażeniu chorizo/mięsa mielonego należy usunąć nadmiar tłuszczu, aby Queso nie było bardzo tłuste. Chorizo należy dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowymi ręcznikami.
- Potrawa jest tłusta, ale pyszna. Idealna na imprezy!
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.