Pyszne i słodkie ruloniki.
Z nadzieniem z białego sera.
Smacznego!
Składniki:
Naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka;
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
- 2 jaja;
- Szczypta soli;
- Olej do smażenia.
Nadzienie:
- 750 g chudego białego sera;
- 7,5 łyżki białego cukru;
- 2 opakowania cukru wanilinowego (po 16g);
- 3 żółtka jaj;
- Kilka łyżek mleka - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Jaja wbić do misy od miksera, roztrzepać widelcem, dodać mleko, wodę i szczyptę soli i stale miksując powoli wsypywać mąkę. Miksować, aż do połączenia się składników (aby nie było grudek).
- Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, nalać porcję ciasta, rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na płaskim talerzu.
- Przygotować nadzienie. Jaja szybko polać wrzątkiem. Następnie oddzielić białka od żółtek. Ser utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek mleka.
- Na naleśniki nakładać nadzienie i rolować.
- Przed podaniem naleśniki można jeszcze podpiec na maśle i oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 10 (patelnia o średnicy 25 cm) do 12 naleśników (patelnia o średnicy 26 cm).
- W przypadku wyrabiania ciasta do naleśników mikserem należy miksować tylko do połączenia składników, aby ciasto nie było zbyt napowietrzone, bo będą się w nim robić dziurki podczas smażenia.
- Każdorazowo, przed nalaniem ciasta naleśnikowego, patelnię należy posmarować olejem.
- Do nadzienia można dodać jeszcze namoczone i odsączone rodzynki.
- Ciasto można również przygotować za pomocą trzepaczki, bez użycia miksera.
- Woda do naleśników może być zwykła z kranu, jak również mineralna.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.