Złociste, twarogowe ciasto.
Nadzienie z tuńczyka i jajek.
Smakowita przekąska lub danie główne!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g chudego twarogu;
- 250 g mąki pszennej;
- 250 g margaryny.
Farsz:
- Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);
- 2 jaja ugotowane na twardo;
- 1 surowe jajo;
- 150 g startego sera mozzarella;
- 1 łyżka majonezu;
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać.
- Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać.
- Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto.
- Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.
- Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca.
- Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków.
- Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera.
- Margarynę w cieście można zastąpić masłem.
- Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.
- Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.
- Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny.
- Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.