Rumiane, drożdżowe zawijańce.
Wypełnione słodką masą cynamonową.
Pyszne i pachnące.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Komu jednego? Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 550g mąki + mąka do podsypywania podczas wałkowania;
- 200g letniego mleka (u mnie 0,5%);
- 2 jaja;
- 70g margaryny;
- 25g świeżych drożdży;
- 75g białego cukru;
- Szczypta soli.
Farsz:
- 85g margaryny;
- 200g białego cukru;
- 1 czubata łyżka cynamonu.
Do posmarowania na wierzchu:
- 1 jajo;
- 1 łyżka mleka.
Sposób przygotowania:
- Margarynę do ciasta rozpuścić (ja wstawiam do mikrofalówki na 30 sekund).
- Do dużej miski (ja używam od miksera) wsypać wszystkie składniki na ciasto tj. mąkę, letnie mleko, jaja, rozpuszczoną margarynę, pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli.
- Całość wyrobić (ja wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem), aż ciasto będzie elastyczne i w miarę suche. Można oczywiście wyrobić ciasto ręcznie.
- Ciasto w misce przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
- W międzyczasie można przygotować farsz. Margarynę ropuścić (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki), lekko przestudzić. Do przestudzonej, rozpuszczonej margaryny dodać cukier i cynamon. Dokładnie wymieszać.
- Z wyrośniętego ciasta upuścić powietrze i przełożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto rozwałkować na spory prostokąt o grubości około 0,5 cm.
- Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Po zwinięciu, roladę pokroić na kwałki o grubości 2 - 3 cm. Zawijańce wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 - 15 minut.
- Po tym czasie jajo wymieszać z łyżką mleka i posmarować tą mieszanką każdego ślimaczka.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych ślimaczków.
- Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym/mikserze z hakiem.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Mleko 0,5 % można zastąpić bardziej tłustym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie