Aromatyczna, domowa, zdrowa.
Bez polepszaczy i sztucznych barwników.
Wykonana z suszonej włoszczyzny.
Pysznie przyprawiona.
Niezastąpiona w kuchni.
Polecam!
Składniki:
- 100 g suszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek);
- 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku;
- 1 płaska łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
- 2 łyżeczki suszonej cebuli.
- Wszystkie składniki umieścić w młynku robota kuchennego lub w przystawce/pojemniku blendera z nożem do rozdrabniania lub w malakserze lub w młynku do kawy i zmielić do uzyskania porządanej sypkości.
- Tak uzyskaną vegetę umieścić w szklanym słoiczku/plastikowym pojemniku i przechowywać szczelnie zamkniętą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 250 ml słoiczek vegety.
- Z dodatku kurkumy można zrezygnować, ale wówczas vegeta nie będzie miała żółtego koloru.
- Ilość poszczególnych składników można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
- Smak vegety można wzbogacić o np. kozieradkę.
- Do vegety należy użyć cebuli suszonej, a nie prażonej czy smażonej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.