Pomidory pod pierzynką...
Plastry soczystych, czerwonych pomidorów.
Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym.
Oprószone wiórkami żółtego sera.
Pyszna przekąska na imprezy.
Polecam!
Składniki:
- 4 średnie pomidory;
- 150 g żółtego sera (u mnie gouda);
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu/półmisku.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Przygotować sos. Do miseczki włożyć majonez, śmietanę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać ułożone na talerzu/półmisku plastry pomidorów.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Wiórkami sera posypać oblane sosem pomidory.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość pomidorów, żółtego sera czy ząbków czosnku można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnym smakiem.
- Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Warstwę startego żółtego sera można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę można urozmaicić o pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
Kremowy likier cytrynowy...
Lekki, słodki, mocno cytrynowy.
O pięknej, delikatnie żółtej barwie.
Idelany do powolnego sączenia.
Po prostu pyszny!
Składniki:
- 6 dużych cytryn;
- 500 ml spirytusu 70%;
- 900 g białego cukru;
- 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%;
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą.
- Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać ze skórki - tak, aby biała część pozostała na cytrynach.
- Obrane z cytryn skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 48 godzin.
- Po upływie tych 2 dni mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu, przez około 20 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić.
- Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić.
- Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito.
- Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,65 litra likieru. Ja robiłam z połowy porcji i wyszło 820 ml.
- Do przygotowania likieru używa się WYŁĄCZNIE skórek cytrynowych.
- Spirytusu nie należy zastępować wódką.
- Najlepszym spirytusem do nalewek/likierów jest spirytus 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z tabelą. W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości.
Klopsy w sosie pieczarkowym...
Aromatyczne, miękkie pulpety.
W zawiesistym sosie pieczarkowym.
Pyszna odmiana zwykłego mielonego.
Smacznego!
Składniki:
Klopsy:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe);
- 200 g pieczarek;
- 5 czubatych łyżek bułki tartej;
- 1 średnia cebula;
- 2 jaja;
- 1/4 szklanki zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów;
- Olej do smażenia.
Sos:
- 300 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody;
- 600 ml bulionu (u mnie 600 ml wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku grzybowym);
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna pieprzu;
- 1 łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać.
- Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić.
- Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju.
- Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę do sosu obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki i podsmażyć.
- Do szerokiego rondla lub dużej, wysokiej patelni wlać bulion. Dodać przyprawy (liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, majeranek, ziarna pieprzu), podsmażone na maśle pieczarki z cebulą i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 minut. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Po tym czasie do sosu dodać podsmażone klopsy i dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez kolejne 15 minut.
- Następnie łyżkę mąki pszennej dokładnie wymieszać z zimną wodą (100 ml) i wlać do klopsów w sosie. Gotować kolejne 2 minuty stale mieszając. Zdjąć z ognia.
- Podawać gorące z ziemniakami, kaszą czy kopytkami i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów.
- Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.
- Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego.
- Szklanka = 250 ml.
Domowe mleko kokosowe...
Przygotowane na bazie wiórek kokosowych.
Lekko tłuste, dużo rzadsze od kupnego.
Bez dodatku cukru, polepszaczy czy konserwantów.
Szybkie, proste, domowe.
Na zdrowie!
Składniki:
- 100 g wiórek kokosowych;
- 700 ml ciepłej, przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera (w przypadku blendera kielichowego) lub do wysokiej miseczki (w przypadku blendera żyrafy) wsypać wiórki kokosowe. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą i blendować przez około 1 minutę.
- Następnie przelać powstałe mleko przez sitko kuchenne wyścielone gazą i dobrze wycisnąć zwijając gazę w kulę.
- Mleko jest gotowe do spożycia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 600 ml mleka.
- Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki.
- Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni.
- Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym.
- Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi.
- Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów.
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym...
Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone.
Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej.
Doprawione aromatyczną natką pietruszki.
Zapieczone w sosie pomidorowym.
Pyszny, domowy obiad.
Smacznego!
Składniki:
Kotlety:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek);
- 1 średnia marchewka;
- 1/2 małej kapusty pekińskiej;
- Pęczek natki pietruszki;
- 2 jaja;
- 3 łyżki bułki tartej;
- Sól;
- Pieprz.
Sos:
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 1 litr zimnej wody;
- 1 łyżka vegety;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
- Olej do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki).
- Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką chwilę, z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju.
- Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać z zimną wodą (250 ml) i dodać do sosu energicznie mieszając. Gotować, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem zalać kotlety ułożone w naczyniu żarodpornym.
- Kotelty zalane sosem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 15 minut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio.
- Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11.
- Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej i podsmażać. Można surowe, uformowane kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiec w piekarniku (temperatura i czas pieczenia bez zmian).
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym...
Paseczki miękkiej, czerwonej papryki.
Pióra ostrej, białej cebuli.
Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym.
Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki;
- 3 duże cebule;
- 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%);
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
- 1/2 szklanki wody;
- 8 łyżeczek białego cukru;
- 10 ziaren ziela angielskiego;
- 5 liści laurowych;
- 1/2 łyżki soli;
- 5 łyżek oleju.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Na rozgrzany na dużej patelni lub w garnku olej (5 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana ziela angielskiego i sól. Całość dusić, aż papryka stanie się miękka.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu i pozostawić tak do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki.
- Wodę podczas duszenia papryki z cebulą należy dodać TYLKO w razie konieczności, aby nic się nie przypaliło (ja nie dodawałam). Należy pamiętać, że jest to dodatkowa ilość wody NIE PODANA w składnikach. Wodę podaną w składnikach dodaje się na końcu, razem z koncentratem, octem i cukrem.
- Należy użyć koncentratu pomidorowego dobrej jakości.
- Szklanka = 250 ml.
Tarta z brokułami i kurczakiem...
Kruchy, złocisty spód.
Kawałeczki przyprawionego kurczaka.
Różyczki zielonego brokułu.
I ostry, śmietanowo-serowy sos.
Pychota!
Składniki:
Ciasto:
- 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 łyżki wody;
- 1/2 łyżki oleju;
- Szczypta soli.
Sos:
- 150 g żółtego sera;
- 3 jaja;
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
- 250 g filetu z kurczaka;
- 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
- Olej do smażenia.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Z margaryny, mąki pszennej, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.
- Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe.
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, polać sosem sojowym i olejem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie kawałeczki kurczaka usmażyć na złoto na rogrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki).
- Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym.
- Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
- Ja nie podpiekam wcześniej samego ciasta. Jeśli ktoś się boi, że ciasto będzie niedopieczone, może sam spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut.
- Szklanka = 250 ml.
>