środa, 30 kwietnia 2014

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem...
Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki.
Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli.
Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino.
Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.
Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.
Polecam!
 Składniki:
  1. 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);
  2. 1 kostka rosołowa;
  3. Odrobina oleju;
  4. 3 zupki rosół pikantny Amino;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  6. 1 średnia, czerwona papryka;
  7. 1 średnia, żółta papryka;
  8. 1 średnia cebula;
  9. 4 ogórki konserowe;
  10. 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
  11. 4 czubate łyżki majonezu.
 Sposób przygotowania:
  1. Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.
  3. Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.
  4. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.
  6. Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.
  7. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
  8. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
  9. Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.
  10. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja odstawiłam na całą noc), aby smaki się połączyły, a makaron nasiąkł jogurtem i stał się miękki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach.
  2. Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.
  3. Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.
  4. Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.
  5. Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.
  6. Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


wtorek, 29 kwietnia 2014

Schab ze śliwkami i morelami

Schab ze śliwkami i morelami...
Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.
Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.
Pachnące czosnkiem i majerankiem.
Oblepione rozpuszonym miodem.
Idealne na ciepło i do kanapek!

Składniki:
  1. 1 kg schabu bez kości;
  2. 10 suszonych śliwek bez pestek;
  3. 10 suszonych moreli bez pestek;
  4. 2 średnie marchewki;
  5. 4 szalotki;
  6. 2 ząbki czosnku;
  7. 2 łyżki oleju;
  8. 2 łyżki płynnego miodu;
  9. Majeranek;
  10. Sól;
  11. Pieprz.


Sposób przygotowania:
  1. Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył.
  2. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).
  3. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  4. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.
  5. Szalotki obrać.
  6. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
  7. Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.
  8. Obsmażony schab włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Obok schabu położyć kawałki marchewek i szalotki.
  9. Schab wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie naczynie żaroodporne z pokrywką nie zmieściło się na 3 półce) i zapiekać przez 50 minut.
  10. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, schab oblać miodem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 15 minut.
  11. Schab podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Obsmażenie schabu na patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty.
  2. Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować.
  3. Szalotki można zastąpić małymi, białymi cebulami.
Źródło przepisu: Pyszna Wielkanoc Tvn Style.


Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami...
Słodycz jędrnych, zielonych winogron.
Soczystość selera konserowego.
Słoność fety. Ostrość czosnku.
I chrupkość prażonych migdałów.
Pyszne połączenie, niezapomniany smak!
Składniki:
  1. Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g);
  2. Kostka fety (waga netto 270 g);
  3. Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g);
  4. 100 g płatków migdałów;
  5. 2 ząbki czosnku;
  6. 3 czubate łyżki majonezu.
























Sposób przygotowania:
  1. Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.
  2. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.
  3. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.
  4. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.
  7. Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.
  8. Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem do lodówki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.
  2. Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.
  3. Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




Chleb pszenny na zakwasie żurkowym

Chleb pszenny na zakwasie żurkowym...
Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką.
Przygotowany na bazie zakwasu na żur.
Z dużą ilością ziaren.
Najlepszy, domowy!
 Składniki:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 25 g świeżych drożdży;
  3. 125 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
  4. 250 ml letniej wody;
  5. 1/2 łyżki soli;
  6. 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu;
  7. 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
  8. 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.


Sposób przygotowania:
  1. Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.
  2. Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.
  5. Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu, posypać ziarnami i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut (ja piekłam równe 45 minut).
  6. Upieczony chleb wyjąć z foremki, zdjąć papier. Jeszcze ciepły chleb skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
  7. Chleb przechowywać owinięty w czystą ściereczkę lub w specjalnym woreczku na chleb (jak u mnie na zdjęciu).
SMACZNEGO!




Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
  2. Ciasta na chleb nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty.
  3. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
  4. Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.
  5. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
  6. Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Paprykowy kurczak na ryżu

Paprykowy kurczak na ryżu...
Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.
Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.
Podane na pachnącym curry ryżu.
Smacznego!
Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 1 średnia, żółta papryka;
  5. 1 średnia, zielona papryka;
  6. 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);
  7. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
  8. 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  9. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  10. 300 g białego ryżu;
  11. 1 płaska łyżka curry;
  12. Pieprz;
  13. Sól;
  14. 250 ml + 125 ml zimnej wody;
  15. 1/4 pęczka natki pietruszki;
  16. Olej.
Marynata do piersi z kurczaka:
  1. 2 łyżki oleju;
  2. 3 łyżeczki przyprawy gyros;
  3. 2 łyżeczki curry;
  4. 5 ząbków czosnku.

























Sposób przygotowania:
  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  3. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka  dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
  5. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  6. Ostrą papryczkę jedynie umyć i osuszyć.
  7. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  8. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  9. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  10. Na rozgrzany, na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę i delikatnie podsmażyć.
  11. Do lekko podsmażonej papryki z cebulą dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać i przez krótką chwilę wszystko razem podsmażyć.
  12. Następnie paprykę, cebulę i kukurydzę zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.
  13. Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).
  14. Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły.
  15. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem.
  16. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić.
  17. Na dno podłużnego naczynia lub na każdy talerz oddzielnie układać zabarwiony na żółto od curry, gorący ryż. Na ryż wyłożyć kurczaka z sosem. Wierzch oprószyć posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.
  2. Można użyć papryk w dowolnym kolorze.
  3. Słodką paprykę w proszku można zastąpić ostrą lub chili.
  4. Z dodatku ostrej papryczki można całkowicie zrezygnować.
  5. Danie można podać na ryżu lub wymieszane z ryżem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa szpinakowa z jajkiem

Zupa szpinakowa z jajkiem...
Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.
Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.
Aromatyczna i pyszna!
Smacznego!


 Składniki:
  1. 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 mała pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 3 ząbki czosnku;
  8. 1,5 litra zimnej wody;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
Dodatkowo:
  1. 4 średnie ziemniaki;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 czubata łyżka masła;
  4. Jaja  - po 1 na talerz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.
  5. Następnie, do bulgoczącego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.
  6. Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia. 
  7. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
  8. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
  9. Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.
  10. Jaja ugotować na twardo, pokroić na połówki.
  11. Na talerze nakładać ziemniaki, połówki jajek i nalewać zupę. Ziemniaki oprószyć podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,5 - 2 litry zupy.
  2. Zupa posiada kawałki rozdrobnionego szpinaku, których nie widać na zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza.
  3. Do zupy można użyć szpinaku w brykiecie lub rozdrobnionego. Nie należy go rozmrażać. Gorący bulion szybko go rozmrozi.
  4. Po dodaniu szpinaku do zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.
  5. Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.
  6. Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej...
Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora.
Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.
A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.
Pychotka!

Składniki:
  1. Kapusta pekińska o wadze około 500 g;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. Biała część dużego pora;
  4. 2 średnie jabłka;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Sos:
  1. 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 2 łyzki jasnego sosu sojowego;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 1/2 łyżeczki oleju;
  6. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  7. 250 ml majonezu.
























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać.
  3. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać.
  6. Sos dodać do surówki. Wymieszać.
  7. Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.
  2. Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.
  3. Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.
  4. Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków

Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków...
Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.
Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.
Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!
Zapraszam!
 Składniki:
  1. 500 g pieczarek;
  2. 4 średnie ziemniaki;
  3. 2 białe cebule;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
  6. 1 łyżka musztardy;
  7. 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  8. 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
  9. 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
  10. 1 łyżka oleju;
  11. 1/4 pęczka natki pietruszki;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.
  2. Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.
  3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  4. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
  5. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  7. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.
  8. Następnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.
  9. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.
  10. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.
  11. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
  12. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.
  13. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki  się przyrumienią.
  14. Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze je myję pod bieżącą wodą.
  2. Słodką paprykę można zastąpić ostrą lub chili.
  3. Danie idealnie się sprawdza jako samodzielny posiłek oraz jako dodatek do dania głównego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.


Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

piątek, 25 kwietnia 2014

Zupa ryżowo-koperkowa

Zupa ryżowo-koperkowa...
Delikatna i aromatyczna zupa.
Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.
Pysznie koperkowa!


Składniki:
  1. 1 średnia marchewka;
  2. 1 średnia pietruszka;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. Biała część pora;
  5. 5 średnich ziemniaków;
  6. 5 łyżek białego ryżu;
  7. 1 liść laurowy;
  8. 2,5 litra zimnej wody;
  9. 1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;
  10. Pęczek koperku;
  11. Sól;
  12. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  3. Koperek umyć, drobno posiekać.
  4. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Zagotować.
  5. Następnie dodać ryż i pokrojone ziemniaki i gotować, aż staną się miękkie.
  6. Do ugotowanej zupy dodać koperek.
  7. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 - 3 litrów zupy.
  2. Zupę można także ugotować na mięsie (np. na wywarze z 0,5 kg łopatki wieprzowej). Wówczas należy mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać 2,5 litrami wody, zagotować i zdjąć szumowinę. Następnie wykonać wszystko jak w przepisie (nie dodawać już wody), przy czym gotować, aż mięso będzie miękkie.
  3. Można użyć koperku świeżego, jak i mrożonego.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Ciasto mleczne

Ciasto mleczne...
Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe.
Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł.
Tanie i proste w wykonaniu.
Idealne do kawy!
 Składniki:
  1. 250 g margaryny;
  2. 1,5 szklanki białego cukru;
  3. 1,5 szklanki mleka;
  4. 4 szkalnki mąki pszennej;
  5. 1 łyżka sody oczyszczonej;
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  7. 2 łyżki kakao;
  8. 2 łyżki powideł śliwkowych;
  9. 3 jaja;
  10. 1 łyżka cynamonu. 
Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić.
  2. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  3. Wystudzoną margarynę z mlekiem i cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła).
  4. Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).
  5. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.
  6. Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.
  2. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  3. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  4. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  5. Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć powidłami.
  6. Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


piątek, 18 kwietnia 2014

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi

Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi...
Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.
Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.
Podana z parmezanowymi chipsami.
Niebo w gębie!


Składniki:
  1. 1 kg pomidorów;
  2. 1 duża, czerwona papryka;
  3. 2 średnie, czerwone cebule;
  4. 6 ząbków czosnku;
  5. 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);
  6. Oliwa z oliwek;
  7. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę):
  1. 2 czubate łyżeczki startego parmezanu;
  2. papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion, pokroić na ćwiartki, ułożyć na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu.
  3. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na blasze obok papryki.
  4. Czosnek obrać, ułożyć na blasze obok papryki i cebuli.
  5. Warzywa na obydwu blachach obficie posypać solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą.
  6. Obie blach wstawić na raz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.
  7. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.
  8. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
  9. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości 0,5 cm), lekko ugnieść. Tak przygotowane chipsy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 8 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.
  10. Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy.
  2. Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.
  3. Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.
  4. Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.
  5. W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy miejscami.
  6. Warzywa można także oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami np. tymiankiem czy bazylią.
  7. Najlepsze są podłużne, gruntowe pomidory, ale ja zrobiłam ze zwykłych i zupa też była pyszna.
  8. Można użyć zwykłej, białej cebuli.
Źródło przepisu: Lepszy smak.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...
Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.
Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.
Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.
Pycha!
 Składniki:
  1. 250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
  2. 250 ml letniej wody;
  3. 2 łyżeczki soli;
  4. 1 szklanka mąki żytniej razowej;
  5. 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam;
  6. 2 szklanki mąki pszennej;
  7. Opakowanie drożdży instant (7g) lub 25 g świeżych drożdży;
  8. 2 łyżki ziaren siemienia lnianego;
  9. 2 łyżki otrębów żytnich;
  10. 1 szklanka ziaren słonecznika;
  11. 2 łyżki oleju.
























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
  3. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.
  4. Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
  5. Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
  2. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
  3. Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
  4. Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >