Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki.
Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli.
Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino.
Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.
Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.
Polecam!
Składniki:
- 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);
- 1 kostka rosołowa;
- Odrobina oleju;
- 3 zupki rosół pikantny Amino;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia cebula;
- 4 ogórki konserowe;
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego;
- 4 czubate łyżki majonezu.
- Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem.
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę.
- Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.
- Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.
- Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.
- Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt naturalny i całość dobrze wymieszać.
- Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę (ja odstawiłam na całą noc), aby smaki się połączyły, a makaron nasiąkł jogurtem i stał się miękki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Można użyć papryk o dwolonym kolorze/kolorach.
- Ilość dodanych do sałatki przypraw z zupek można dowolnie, zgodnie z własnymi preferencjami, modyfikować.
- Można użyć zupek Amino rosół lub rosół złocisty, zamiast pikantnych.
- Makaronu nie trzeba zalewać wrzątkiem. Nasiąknie on jogurtem i majonezem.
- Jogurt można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lug jogurtem greckim.
- Do sałatki można dodać przeciśnięte przez praskę 2 - 3 ząbki czosnku.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.