Składniki:
- 12 tortilli kukurydzianych, w rozmiarze do taco;
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, z rosołu (obranego ze skóry i kości);
- 2 szklanki rosołu drobiowego;
- 1/2 szklanki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 2 i 1/2 szklanka startego żółtego sera (najlepiej białego cheddara, u mnie gouda);
- Pęczek świeżej kolendry;
- 3 łyżki oleju;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- Sól;
- Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Papryczki jalapeno odcedzić na sicie. Drobno pokroić.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze skóry i kości i podzielić (rozszarpać dwoma widelcami) na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) kłaść pojedynczo tortille i krótko podsmażać (przez około 20 sekund, po 10 sekund na każdą ze stron) z obu stron, aby stały się miękkie (należy przestrzegać czasu smażenia tortilli, bo inaczej staną się chrupiące i tym samym ich zawijanie będzie bardzo trudne). Usmażone tortille układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, przykryć czystą ściereczką i odstawić na bok.
- Tortille kukurydziane, zamiast podsmażać, można także wstawić do mikrofalówki na około 30 sekund, aż staną się miękkie.Wybór należy do Ciebie. W przypadku użycia tortilli pszennych, nie należy ich podsmażać. Wystarczy je jedynie podgrzać.
- Przygotować farsz. Na rozgrzany, na czystej patelni, olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać (przez 1 minutę), na średnim ogniu. Następnie dodać kawałki kurczaka (2 i 1/2 szklanki), połowę posiekanych papryczek jalapeno (1/4 szklanki) i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Wymieszać. Wlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
- Przygotować biały sos do enchiladas. Na rozgrzane, na osobnej, czystej patelni, masło (2 łyżki) wysypać równomiernie mąkę (2 łyżki) i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną) podsmażać, na średnim ogniu, przez 1 minutę. Następnie wlać pozostały rosół drobiowy (1 i 1/2 szklanki), dodać resztę posiekanych papryczek jalapeno (1/4 szklanki), i często mieszając, gotować, aż sos lekko zgęstnieje, przez kolejne 1 - 2 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18 % (1 szklankę) oraz słodką paprykę w proszku (1/2 łyżeczki) i wymieszać. Na koniec dodać starty, żółty ser (1 i 1/2 szklanki) i gotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- Przygotować enchiladas. Na każdą, podsmażoną tortillę nakładać po czubatej łyżce farszu oraz po czubatej łyżce startego sera, (z pozostałej 1 szklanki) zawijać i układać zlepieniem do dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem.
- Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, aż sos zacznie bulgotać.
- Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, obficie oprószone posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 enchiladas, przygotowanych z tortilli w rozmiarze do Taco, co daje około 4 porcji.
- Tortille w rozmiarze do Taco można dostać w większości hipermarketów, w tym m.in. w Piotrze i Pawle czy w Carrefour.
- Tortille kukurydziane można zastąpić pszennymi, przy czym w przypadku użycia tortilli pszennych, nie należy ich podsmażać. Wystarczy je jedynie podgrzać. Mogą być to również tortille w standardowym rozmiarze, przy czym ich ilość należy zmniejszyć do około 8.
- Do przygotowania przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara (białego), goudy, ementalera czy edama.
- Tortille kukurydziane, zamiast podsmażać, można także wstawić do mikrofalówki na około 30 sekund, aż staną się miękkie.Wybór należy do Ciebie.
- Do przygotowania białych enchiladas z kurczakiem można wykorzystać mięso pozostałe z gotowania rosołu, jak i resztkę zupy (2 szklanki).
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu:The Pioneer Woman.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską spróbuj także
serowych enchiladas!