- 200 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy + odrobina do obsypania po wierzchu babeczek;
- 1 łyżeczka bazylii;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 1/2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %);
- 1/2 szklanki oleju;
- 2 jaja;
- 1 kulka mozzarelli (waga netto, po odsączeniu - 125 g);
- 150 g salami w plastrach;
- 1 mała, czerwona papryka;
- 6 pomidorków koktajlowych.
Dodatkowo/opcjonalnie:
- Papilotki do muffinek.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę odsączyć z zalewy. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Salami drobno pokroić.
- Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól, wymieszać. Do drugiej wlać wszystkie składniki mokre tj. mleko, olej i jaj, wymieszać.
- Wymieszane, mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać.
- Do ciasta dodać 2/3 startej mozzarelli, pokrojoną paprykę i salami i wymieszać.
- Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto.
- Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy.
- Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 25 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 12 babeczek.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.