Żółciutki, gęsty i kremowy.
Idealny do ciast i deserów.
Można go jeść łyżeczką.
Mocny i pyszny!
Polecam!
Składniki:
- 8 żółtek jaj;
- 400 g cukru pudru;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku);
- 250 ml spirytusu 70 %.
Sposób przygotowania:
- Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej wody, i trzymając na łyżce jajko zamaczać je na kilka sekund i szybko wyjmować. Postępować tak z każdym jajkiem.
- Żółtka jaj oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru.
- Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę.
- Do ubitych jaj z cukrem wlać mleko skondensowane niesłodzone i dalej ubijać, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Na końcu wlać spirtus i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
- Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi nieco ponad 1 litr ajerkoniaku.
- Adwokat należy przechowywać w lodówce.
- Po 2 godzinach likier nadaje się już do spożycia, ale może jeszcze nie być bardzo gęsty. Często potrzebuje nawet do 24 godzin, aby nabrać bardzo gęstej konsystencji.
- Likier jest bardzo gęsty, więc lepiej po przygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć.
- Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze.
- Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie wódki będzie rzadki. Spirytus ścina żółtka jaj, dlatego likier gęstnieje.
- Najlpeszym spirytusem do nalewek/likierów jest 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus 95 %, w związku z tym należy go rozcieńczyć zgodnie z tabelą. W celu uzyskania 1 litra spirytusu o mocy 70% należy wziąć 740 ml spirytusu 95 % i 290 ml zimnej wody dobrej jakości.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.