Kotlety ryżowe z boczkiem i serem...
Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.
O miękkim, aromatycznym wnętrzu.
Wzbogacone o boczek i żółty ser.
Z dużą ilością zieleniny.
Pychota!
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu;
- 8 plasterków wędzonego boczku;
- 1 szklanka startego, żółtego sera (u mnie gouda);
- Pęczek szczypiorku;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 5 listków bazylii;
- 3 jaja;
- 2 łyżki bułki tartej;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ryż (tj. około 1/3 - 1/2 szklanki suchego) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Przełożyć do miski.
- Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do ryżu. Wymieszać.
- Do ryżu z boczkiem dodać starty, żółty ser. Wymieszać.
- Szczypiorek, natkę pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do masy ryżowej. Wymieszać.
- Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do masy ryżowej. Wymieszać.
- Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać (łyżką lub ręką).
- Z masy ryżowej formować okrągłe i płaskie kotlety.
- Kotlety smażyć na złoty kolor, z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju.
- Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 8 sporych kotletów.
- Kotlety można podawać z sosem pieczarkowym na ciepło, lub z sosem czosnkowym.
- 1 szklanka ugotowanego ryżu odpowiada około 1/3 - 1/2 surowego ryżu.
- Szklanka = 250 ml.
- Z dodatku boczku można zrezygnować.
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym...
Długie nitki sprężystego makaronu.
Kawałki miękkiej cukinii i soczystych pomidorów.
Zatopione w śmietanowym sosie.
I oprószone drobno startym parmezanem.
Smacznego!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti;
- 1 mała cukinia (waga około 500 g);
- 500 g pomidorów;
- 1 duża, czerwona cebula;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 1 czubata łyżka masła;
- 3 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Pomidory ponacinać na czubku w krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył pomidory) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokorjoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli wrzucić pokrojoną cukinię i wymieszać. Dodać około 1/2 szklanki wody (125 ml) i podduszać pod przykryciem przez około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało.
- Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
- Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia.
- Gotowy sos wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania).
- Podawać oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.
- Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.
- Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.
- Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.
- Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.
Proste kotlety mielone...
Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.
Łatwe w przygotowaniu.
Idelanie przyprawione.
I przede wszystkim pyszne.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1/2 średniej cebuli;
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki musztardy;
- 1 jajo;
- 2 ząbki czosnku;
- Szczypta słodkiej papryki;
- 1 szklanka bułki tartej;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać.
- Do miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz).
- Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej.
- Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę.
- Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety.
- Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej.
- Obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złocisty kolor (przez około 15 minut).
- Podawać ciepłe/gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 7 sporych kotletów mielonych.
- Szklanka = 250 ml.
- Można użyć dowolnego mięsa mielonego tj. wieprzowego, drobiowego czy wieprzowo-wołowego.
- Dodanie musztardy i drobno posiekanej cebuli sprawia, że kotlety są soczyste. Nie warto więc z nich rezygnować.
- W celu wzbogacenia smaku kotletów, do masy mięsnej, jeszcze przed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek.
- Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku.
- Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć nadaje on mięsu mielonemu wyjątkowego samku.
- Kotelty, po usmażeniu, można odsączyć z oleju, układając je na papierowych ręcznikach.
Buraczki z jabłkiem i cebulą...
Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.
Cebula posiekana w drobną kosteczkę.
Skropione olejem i sokiem z cytryny.
Oprószone natką pietruszki.
Pyszny dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- 4 średnie, czerwone buraki;
- 2 średnie jabłka;
- 1 średnia cebula;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do startych buraków. Wymieszać.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać.
- Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.
- Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Podawać schłodzoną.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.
- Z dodatku natki pietruszki można zrezygnować.
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą...
Pyszne i nie wymagające dużo pracy.
Z dodatkiem soczystych truskawek.
Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.
Proste, szybkie i niedrogie.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml maślanki;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 3 duże jaja;
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki oleju;
- Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).
Owoce:
- 350 g truskawek;
- Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady;
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.
- Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.
- Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry).
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut.
- Czekoladę połamać na kosteczki.
- Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada się roztopi wystarczy ją rozsmarować pędzelkiem po cieście.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.
- Szklanka = 250 ml.
- Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.
- Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
- Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem...
Chrupiące różyczki kalafiora.
Słodkie ziarna kukurydzy.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany.
Pachnąca, smaczna i tania.
Polecam!
Składniki:
- 1 średni kalafior (waga około 500 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- Pęczek koperku;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 czubate łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do kalafiora. Wymieszać.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Czosnek obrać, przecisnać przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny w celu przegryzienia się składników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- W tej surówce kalafior powinien pozostać surowy. Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem.
- Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek.
- Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Drożdżowe paluchy z serem...
Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.
O miękkim miąższu.
Oprószone żółtym serem.
Pychota!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 225 ml letniej wody;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki rozmarynu;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- 100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);
- 1 jajo - do posmarowania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać letnią wodę oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.
- Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.
- Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wyszło 7 paluchów o długości około 25 cm (długość paluchów mierzonych po upieczeniu).
- Rozmaryn i tymianek można zastąpić swoimi ulubionymi ziołami albo całkowicie zrezygnować z ich dodatku.
- Można użyć dowolnego gatunku sera (u mnie gouda) lub zrezygnować z jego dodatku.
Jajka w sosie koperkowym...
Śmietanowo-koperkowy sos.
A w nim zatopione jajka.
Pyszny, bezmięsny obiad.
Polecam!
Składniki:
- 50 g margaryny;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 500 ml zimnej wody;
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku;
- 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 - 6 jaj (u mnie 5);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozpuścić margarynę.
- Do rozpuszczonej margaryny, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki) wsypać łyżkę mąki. Stale mieszając, podsmażać, aż zasmażka stanie się złocista.
- Następnie, stale mieszając, wlać 500 ml zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać drobno posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować razem około 5 minut.
- W międzyczasie do śmietany dodać kilka łyżek sosu i dokładnie wymieszać. Po upływie wspomnianych 5 minut dodać tak zahartowaną śmietanę i wymieszać.
- Zmniejszyć do minimum ogień pod patelnią i wbić 4 - 6 surowych jajek.
- Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną.
- Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.
Zupa z bobu z grzankami...
Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
I złociste, chrupiące grzanki.
Sezon na bób otwarty.
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g bobu;
- 1 duża, biała cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 50 g masła;
- 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;
- 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);
- 1/2 łyżki majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- 4 kromki chleba (około 150 g).
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Koperek drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na gorące masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.
- Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.
- Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać.
- Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.
- Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.
- Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.
- Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.
- Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.
- Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.
- Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.
- Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.
- Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego bobu.
Chleb orkiszowy...
Złocisty, o miękkiej skórce.
Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.
Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.
Polecam!
Składniki:
- 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);
- 450 ml ciepłej wody;
- Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);
- 2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżka oleju;
- 1 jajo do posmarowania po wierzchu;
- 2 łyżki płatków owsianych, górskich do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.
- Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.
- Chleb ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
- Bochenek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, ponacinać i posypać płatkami owsianymi.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.
- Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
- Olej można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Ciasto na śmietance z truskawkami...
Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe.
Z dodatkiem truskawek.
Oprószone maślaną kruszonką.
Idealne do kawy.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 2 jaja;
- 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 7 łyżek oleju;
- 3 łyżki mleka;
- Szczypta soli.
Owoce:
- 300 g truskawek;
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).
Kruszonka:
- 125 g masła;
- 1 szkalnka mąki krupczatki;
- 1 szklanka białego cukru.
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła).
- Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.
- Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ma być niższe (tj. mniej ciasta) można zrobić w większej formie.
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, mąkę krupczatkę - zwykłą mąką pszenną, a budyń śmietankowy innym smakiem.
- Śmietankę do kawy UHT 12 lub 18% można zastąpić śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką).
- Szklanka = 250 ml.
- Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kisielem.
- Budyń w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
- Obtoczenie owoców w budyniu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
>