Pyszne, zdrowe i sycące danie.
Czerwone, pieczone papryki.
Farsz z kaszy jęczmiennej.
Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli.
Całość doprawiona ziołami prowansalskimi.
Zapraszam do stołu!
Składniki:
- 6 średnich, czerwonych papryk;
- 2 duże cebule;
- 250 g pieczarek;
- 1/2 puszki groszku konserwowego;
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej;
- Łyżeczka ziół prowansalskich;
- Łyżeczka ostrej papryki;
- Łyżeczka słodkiej papryki;
- Odrobina wody;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Groszek odsączyć z zalewy.
- Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.
- Ugotowaną kaszę odsączyć, przesypać do miski. Dodać do niej podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz groszek. Wymieszać.
- Do szklanki wlać odrobinę wody. Dodać zioła prowansalskie, obie papryki i dokładnie wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać.
- Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
- Papryki faszerować nadzieniem z kaszy i warzyw oraz układać w naczyniu żaroodpornym.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 45 minut, aż papryki będą miękkie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Farsz należy bardzo dobrze przyprawić, bo inaczej papryki będą mdłe.
- Można użyć papryk różnego koloru.
- Ja nie natłuszczam naczynia żaroodpornego.
- Papryki można także ugotować na parze czy ugotować w wysokim garnku z niewielką ilością wody.
- Najlepiej wybierać papryki z szeroką podstawą, które stabilnie stoją.