Składniki:
CZEKOLADOWY CHLEBEK CUKINIOWY:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/4 szklanki naturalnego kakao;
- 115 g masła;
- 4 jaja;
- 1 i 3/4 szklanki białego cukru;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- 3 szklanki startej cukinii;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- 1 szklanka (140 g) drobno posiekanej, czekolady deserowej lub gorzkiej (u mnie z gorzką o zawartości kakao min. 70 %).
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
- 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%);
- 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej (w kawałku) do przygotowania wiórek do oprószenia ciasta po wierzchu.
- Forma keksowa o wymiarach 26 x 13 cm;
- Papier do pieczenia;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 3 szklanki.
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, kakao oraz sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski wlać wystudzone masło, ekstrakt waniliowy, wbić jaja oraz dodać startą cukinię i wymieszać.
- Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem oraz solą i wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
- Następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe, wygładzić wierzch łopatką do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 2o minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
- Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać mleko. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
- Za pomocą obieraczki do warzyw, pozostałą czekoladę (60 g), pościnać w wiórki.
- Wystudzone ciasto oblać lukrem i oprószyć wiórkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 26 x 13 cm
- Chlebek ten jest mocno czekoladowy dzięki dodatkowi naturalnego kakao i deserowej/gorzkiej czekolady.
- Cukinia nie jest wyczuwalna w smaku ciasta. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Ja zawsze obieram cukinię do ciasta, aby ją przemycić nie zauważoną :-)
- Do przygotowania ciasta potrzebne jest około 450 g cukinii, 2 tabliczki czekolady (każda po 100 g) i 4 duże jaja.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez max. 3 dni.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Martha Stewart.