Złociste, delikatne polędwiczki z kurczaka.
W chrupiącej panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych.
Pikantnie przyprawione ostrą papryką.
Smażone na głębokim tłuszczu.
Pyszne, soczyste i chrupiące.
Smacznego!
Składniki:
- 500 g polędwiczek z piersi kurczaka;
- 2 jaja;
- Duża szczypta soli;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka ostrej papryki;
- 2 łyżeczki słodkiej papryki;
- 3 łyżki mleka;
- 6 łyżek bułki tartej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki płatków kukurydzianych;
- Olej do smażenia.
- Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć do miski, zalać zimną wodą (tak, aby zakryła polędwiczki) z dodatkiem szczypty soli i odstawić na 45 minut.
- W miseczce roztrzepać widelcem jaja. Dodać mleko i przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać.
- Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek.
- W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.
- Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem i przyprawami i znów w bułce tartej z mąką i płatkami. Na kawałkach kurczaka powinno być sporo panierki.
- Smażyć partiami na rozgrzanym, głębokim oleju (olej musi zakrywać mięso), aż do uzyskania złocistego koloru.
- Usmażone kawałki kurczaka układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Polędwiczki z kurczaka można zastąpić filetami z piersi kurczaka pokrojonymi w cienkie paseczki lub skrzydełkami. Inne, większe części kurczaka np. pałki wymagałyby dłuższego czasu smażenia w oleju.
- Ilość przypraw i pikantność stripsów można dobrać zgodnie z własnym smakiem.
- Stosunek mąki do bułki tartej w panierce wynosi 1:3.
- Olej do smażenia musi być mocno rozgrzany (około 170 stopni) i musi go być tyle, aby zakrywał smażone mięso.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz