Kawałeczki kwaskowatego, zielonego szczawiu.
Kosteczki ziemniaków, plasterki marchewki.
Z dodatkiem pachnącego koperku.
Zaprawiona śmietaną z mąką i żółtkiem.
Podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pyszna, wiosenna, domowa.
Polecam!
Składniki:
- 2 pęczki szczawiu (po usmażeniu powinna wyjść około 1 szklanka);
- 3 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 1 liść laurowy;
- 5 średnich ziemniaków;
- 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 żółtko jaja;
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- 1 łyżka masła;
- 1/2 pęczka koperku;
- 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy.
Sposób przygotowania:
- Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać bulion, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
- Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
- Szczaw umyć, osuszyć, pozbawić twardych szypułek, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (1 łyżka). W wyniku smażenia ilość szczawiu widocznie się zmniejszy.
- Do miseczki wlać śmietanę. Dodać mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Następnie do śmietany z mąką wlać chochlę zupy i dokładnie połączyć.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę (tj. wymieszaną z mąką i zupą) i gotować razem, na małym ogniu, przez około 5 minut.
- Następnie do zupy dodać podsmażony szczaw i drobno posiekany koperek. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 10 minut.
- Zupę zestawić z ognia i pozostawić, aby delikatnie przestygła.
- Żółtko jaja wlać do szklanki i rozmącić widelcem.
- Do nico wystudzonej zupy dodać rozmącone żółtko i bardzo szybko wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowaną zupę podawać z połówkami jaj ugotowanymi na twardo i np. pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy.
- Zupę, jeśli szczaw nie nadał odpowiedniej kwasowości, można doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Z dodatku koperku czy rozmąconego żółtka można zrezygnować, a śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.
- Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka = 250 ml.
- Bulion można zastąpić domowym rosołem z mięsa.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
zupka dla rodziny
OdpowiedzUsuń