Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka lub 3 skrzydełka;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 średnie ziemniaki;
- 250 g mrożonych różyczek brokuła;
- 200 g mrożonej, zielonej fasolki;
- 1 puszka groszku konserwowego (waga netto, po odcedzeniu 240 g);
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 3 ziarna pieprzu;
- 2 liście laurowe;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1,5 l zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
- Grzanki;
- 150 g sera gorgonzola.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki.
- Ząbek czosnku obrać.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, i każdą połówkę opiec nad ogniem (w przypadku kuchenki gazowej) lub na suchej patelni (w pozostałych przypadkach).
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać.
- Gorgonzolę drobno pokruszyć.
- Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra).
- Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne).
- Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut).
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem.
- Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Zupę podawać gorącą z grzankami i okruchami sera gorgonzola.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy.
- Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować.
- Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym.
Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek |
Jupi jupi nareszcie nowe przepisy. Propozycja może nie dla mnie - pracująca mama dwulatka - ale fajnie że coś nowego. No chyba że w sobotę będę miała więcej czasu...
OdpowiedzUsuńZdrowy styl :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te domowe grzanki :)
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie jest bardzo dobre.Moim zdaniem bardzo dużo osób takich jedzeń nie robi bo po prostu nie potrafi tego.
OdpowiedzUsuńSuper przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny krem wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTaka zupa wygląda bardzo fajnie.W przyszłości na pewno sobie ją zrobię.
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna razem z moją małżonką korzystamy z bardzo ciekawiej oferty Ugryzienie pluskwy w Warszawie .Ta firma naprawdę swoją pracę wykonuje bardzo dobrze,a o to na pewno każdemu chodzi.
OdpowiedzUsuńBardzo dużo osób na ten blog na pewno będzie wchodziło. Jestem tego pewny na 100 procent.
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze że na ten blog wchodzi bardzo dużo osób. To mi się bardzo podoba.
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna w sklepie internetowym Natural Pharmaceuticals http://natural.pl/ kupuje bardzo dobre suplementy. O tym sklepie także powiedziałem mojej żonie.
OdpowiedzUsuńTo naprawdę bardzo pysznie wygląda. Powiem żonie to na pewno mi to przygotuje.
OdpowiedzUsuńKumpel powiedział mi o tym blogu. Z tego blogu można się bardzo dużo ciekawych rzeczy dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńCo prawda nie lubię tradycyjnych zup. To sprawdzę jak smakuje zupa krem.
OdpowiedzUsuńWczoraj miałem trochę wolnego czasu i trafiłem na rewelacyjną ofertę 514 455 736 . Jestem pewny ,że z tej oferty skorzysta bardzo dużo osób.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo przejrzyście opisany jest przepis. Łatwo można odtworzyć krok po kroku.
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić groszek innym warzywem?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a przepis nie wydaje się skomplikowany.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, świetny wpis!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zupa wygląda przepysznie, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń