Kapelusze świeżych pieczarek.
Pysznie nadziane mozzarellą.
Z plastrem chrupiącego boczku na wierzchu.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Idealny dodatek do obiadu lub przystawka na imprezę.
Polecam!
Składniki:
- 12 dużych pieczarek (łączna waga około 500 g);
- 75 g startej mozzarelli;
- 4 plastry wędzonego boczku;
- 1/4 pęczka szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, nie obierać, oddzielić nóżki od kapeluszy.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić.
- Przygotować farsz. Nóżki pieczarek bardzo drobno posiekać. Dodać startą mozzarellę. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać kapelusze pieczarek.
- Każdy plaster boczku podzielić na 3 kawałki. Na każdej nadzianej pieczarce układać kawałek boczku.
- Tak przygotowane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym/na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut.
- Gorące pieczarki posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać gorące lub ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 nadziewanych pieczarek.
- Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem a boczek np. szynką parmeńską.
- Z dodatku szczypiorku można zrezygnować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń