Paseczki chrupiącej, gorzkawej cykorii.
Kosteczki soczystych, słodkich pomidorów.
Dużo zielonego, pachnącego szczypiorku.
A całość oblepiona kwaśną śmietaną.
Pyszna surówka do obiadu.
Smacznego!
Składniki:
- 3 średnie cykorie;
- 2 średnie pomidory;
- Pęczek szczypiorku;
- 150 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 płaska łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cykorie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić głąby i cienko pokroić.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do pokrojonej cykorii.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Do surówki dodać śmietanę, ocet i cukier. Wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Surówkę należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż może podejść wodą, jeżeli będzie długo stała.
- Z dodatku octu można całkowicie zrezygnować, lub zastąpić go sokiem z cytryny, a szczypiorek - drobno posiekaną cebulą.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz