Kruchy, złocisty spód.
Kawałeczki przyprawionego kurczaka.
Różyczki zielonego brokułu.
I ostry, śmietanowo-serowy sos.
Pychota!
Składniki:
Ciasto:
- 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 łyżki wody;
- 1/2 łyżki oleju;
- Szczypta soli.
Sos:
- 150 g żółtego sera;
- 3 jaja;
- 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
- 250 g filetu z kurczaka;
- 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka;
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Z margaryny, mąki pszennej, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem.
- Przygotować sos. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) i przełożyć do miseczki. Do sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe.
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, polać sosem sojowym i olejem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie kawałeczki kurczaka usmażyć na złoto na rogrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki).
- Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym.
- Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę do tart o średnicy 31 cm. Moja tarta była pieczona w formie z Ikea z wyjmowanym dnem.
- Ja nie podpiekam wcześniej samego ciasta. Jeśli ktoś się boi, że ciasto będzie niedopieczone, może sam spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
uwielbiam takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Pyszności)))
OdpowiedzUsuń