Paseczki miękkiej, czerwonej papryki.
Pióra ostrej, białej cebuli.
Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym.
Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek.
Polecam!
- 1 kg czerwonej papryki;
- 3 duże cebule;
- 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%);
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%;
- 1/2 szklanki wody;
- 8 łyżeczek białego cukru;
- 10 ziaren ziela angielskiego;
- 5 liści laurowych;
- 1/2 łyżki soli;
- 5 łyżek oleju.
Szklanka = 250 ml
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Na rozgrzany na dużej patelni lub w garnku olej (5 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana ziela angielskiego i sól. Całość dusić, aż papryka stanie się miękka.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu i pozostawić tak do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki.
- Wodę podczas duszenia papryki z cebulą należy dodać TYLKO w razie konieczności, aby nic się nie przypaliło (ja nie dodawałam). Należy pamiętać, że jest to dodatkowa ilość wody NIE PODANA w składnikach. Wodę podaną w składnikach dodaje się na końcu, razem z koncentratem, octem i cukrem.
- Należy użyć koncentratu pomidorowego dobrej jakości.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz