Składniki:
- Dynia cukrowa (o wadze około 2 kg);
Dodatkowo:
- Dynię umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół.
- Każdą połówkę dyni wydrążyć łyżką (najlepiej do lodów) z miękkiego miąższu z pestkami.
- Blachę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy/naczynia żaroodpornego włożyć połówki dyni (miąższem w kierunku blachy, skórą do góry).
- Połówki dyni wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowa półka, grzałka górna i dolna) i piec przez około 1 - 1,5 godziny (czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku dyni), aż stanie się miękka (miękkość dyni można sprawdzić widelcem lub patyczkiem - powinny bardzo łatwo dać się wbić). Moja piekła się równą godzinę.
- Upieczone połówki dyni wystudzić. Odlać wodę, która wypłynęła z dyni podczas pieczenia.
- Ostudzone dynie obrócić skórą do dołu (miąższem do góry) i łyżką (najlepiej do lodów) wyjąć upieczony miąższ (skórę wyrzucić).
- Upieczony, wystudzony miąższ zblendować na gładkie, kremowe puree.
- W przypadku, gdyby puree okazało się zbyt wodniste, należy:
- przełożyć je do garnka i gotować na bardzo małym ogniu, aż nadmiar soku odparuje, a puree uzyska odpowiednią gęstość lub
- przełożyć je na sito/durszlak wyłożone gazą; durszlak/sito umieścić w większej misce i odstawić na około 1 godzinę, aż część soków wypłynie.
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wyszło około 630 ml puree z dyni.
- Do przygotowania puree najlepiej używać odmian dyni o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu i słodkim smaku.
- Czas pieczenia dyni zależy od jej wielkości i gatunku. Moja dynia cukrowa o wadze 2 kg piekła się przez 1 godzinę.
- Puree z dyni można przechowywać w szklanym słoiku, w lodówce przez około 1,5 tygodnia.
- Porcje dyni można także zamrozić (w specjalnych woreczkach do zamrażania). W zamrażalniku można je przechowywać od 6 do 8 miesięcy.
- Do pieczenia dyni najlepiej użyć blachy/naczynia żaroodpornego o wyższych bokach, ponieważ dynia oddaje sporo wody podczas pieczenia w piekarniku.
dynie sa pyszne
OdpowiedzUsuń