Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.
Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.
Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.
A całość oblepiona sosem czosnkowym.
Chrupiącego smacznego!
Składniki:
- 1 brokuł (o wadze około 500 g);
- 4 jaja ugotowane na twardo;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 mała, czerwona cebula;
- Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 50 g łuskanych ziaren słonecznika;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić i w razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.
- Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.
- Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisów:
- Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g).
- Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Z dodatku czosnku można całkowicie zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
- Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Z pewnością wypróbuje ;) wygląda smakowicie. M.
OdpowiedzUsuńjest naprawdę smaczna, bo miałam okazję jej skosztować. Właśnie sprawdzałam dokładnie użyte składniki, bo będę ją robić. Polecam!
OdpowiedzUsuńsałatka jest super,nadaje się na co dzień jak i na większa imprezę
OdpowiedzUsuńPolecam !!!