Złocisty spód z kruchego ciasta.
Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.
Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.
A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.
Pycha!
Składniki:
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej;
- 60 g margaryny;
- 1 żółtko jaja;
- 1 łyżka zimnej wody;
- Szczypta soli.
Farsz:
- 300 g białej kapusty;
- 250 g dobrej jakości kiełbasy;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 jaja;
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 3 średnie ziemniaki;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić.
- Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki.
- Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażać po czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.
- W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.
- Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.
- Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.
- Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku tymianku można zrezygnować.
- Ciasto dość ciężko się rozwłkowuje. Można oblepiać tartę do formy jego kawałkami, pamiętając o tym że ciasto powinno być cienkie.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Lubię takie smaki, niby wydaje się "męskim" jedzonkiem, ale to tylko pozory :D
OdpowiedzUsuńfajny obiadek
OdpowiedzUsuń