Cienkie, długie nitki makaronu spaghetti.
Pachnące oregano i czosnkiem klopski z dodatkiem parmezanu.
Całość zatopiona w aromatycznym, ziołowym sosie pomidorowym.
Prawdziwie włoska uczta!
Bon appetit!
Klopski:
- 800 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1 duże jajo lub 2 małe;
- 3 czubate łyżki bułki tartej;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 płaskie łyżki suszonego oregano;
- 3 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sos pomidorowy:
- 1 duża cebula;
- 1000 ml przecieru pomidorowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki suszonego oregano;
- 500 ml zimnej wody;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 150 ml mleka;
- 1 łyżeczka cukru;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- 500 g makaronu spaghetti;
- 5 łyżek startego parmezanu do oprószenia po wierzchu;
- Kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
- Przygotować klopsiki. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, jajko/jajka, obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, starty parmezan, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić ręką na jednolitą masę.
- Z wyrobionego mięsa z przyprawami formować malutkie klopsiki (o średnicy max. 2 cm) i układać na desce/talerzu. Gotowe klopski wstawić do lodówki na czas przygotowywania sosu.
- Następnie przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Tak przygotowaną cebulę i czosnek zblendować wraz z oregano na gładką masę (tzw. papkę).
- Na dużej, głebokiej patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Zmniejszyć ogień i wrzucić masę cebulowo-czosnkową z oregano i podgrzewać na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie dodać przecier pomidorowy i 500 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć nieco ogień i gotować przez kolejne 10 minut.
- Po tym czasie dodać mleko, wymieszać i delikatnie powrzucać klopsiki. Nie mieszać, żeby klopsiki nie straciły swojego kształtu. Przykryć pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, przy czym po upływie pierwszych 10 minut delikatnie przemieszać całość.
- Ugotowany sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Do odcedzonego makaronu dodać sos z klopsikami i delikatnie wymieszać.
- Spaghetti podawać oprószone startym parmezanem, posypane świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 5 dorosłych osób.
- Klopsiki w sosie można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nie starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie.
- Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak.
- Bazylię można zastąpić natką pietruszki.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ależ apetyczne zdjęcia :) Takie obiady mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńHej. MOże zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl