Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.
Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.
Niezapomniany smak wakacji na wsi.
Komu talerz buraczanej ambrozji?
Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków;
- 2,5 l zimnej wody;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 średnie liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka majeranku;
- 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%;
- 4 łyżki cukru
- od 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Ziemniaki;
- Pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.
- Czosnek obrać.
- Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody. Dodać ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli, majeranek i cukier. Całość gotować 20 minut.
- Po upływie 20 minut dodać ocet. Całość gotować jeszcze 15 minut.
- Następnie odstawić barszcz na 1,5 - 2 godziny, aby barszcz nabrał smaku i koloru. Ja najczęściej odstawiam na całą noc i na drugi dzień kończę zupę.
- Po tym czasie barszcz przecedzić do innego garnka, podgrzać.
- W oddzielnej miseczce śmietanę rozrobić z gorącym barszczem. Barszcz zestawić z ognia. Dodać śmietanę do zupy.
- Ziemniaki ugotować i utłuc.
- Zupę podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Uwagi do przepisu:
- W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.
- Zakwas można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odcedzić i zaprawić śmietaną.
- Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Dokładnie tak samo podawała moja babcia! Z tłuczonymi ziemniakami, zabielany :) Pychota, niebo w gębie!!!
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszny niebo dla podniebienia!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWieśniacki przepis, ja tam robię po miejsku, barszcz czerwony ale z uszkami , natomiast z kartoflami? fujjjjj, ohyda
OdpowiedzUsuńz uszkami , wielkości ( przepraszam )paznokcia od kciuka , podajemy czysty barszcz wigilijny trochę innaczej przyprawiany , natomiast z tłuczonymi ziemniakami i zabielany podajemy klasyczny barszcz czerwony "zabielany" -wiejski-miejski - jak wolisz
UsuńZenada,Ty nie wiesz co dobre poprostu. Tu nie ma podzialu wiejski-miejski,wszedzie sie tak jada trzeba troche poznac swiata.
Usuńwiesniak to ty jestes
UsuńDokladnie.nie wiesz co dobre.i znasz sie na gotowaniu jak swinia na gwiazdach.uszka mrozoneimage a barszcz z torebki haha.to twoje smaki.zabielany barszcz tylko z ziemniakami.
Usuńnajpierw spróbuj a później komentuj!!!!!!!!!!!!!!!! bo sam/a jesteś wieśniak jak nie wiesz co dobre!!!!!!!!!! Po miejsku barszcz z uszkami...buhahahahahaaaaa
OdpowiedzUsuńPycha �� barszcz bardzo smaczny, takiego przepisu szukałam ☺ znika w błyskawicznym tempie, polecam każdemu
OdpowiedzUsuńJa i moja rodzina uwielbiamy barszczyk z tuczonymi ziemniaczkami
OdpowiedzUsuń