Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.
Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.
Pyszny element głównego dania.
Chętni? Zapraszam na obiad!
- 1,4 kg schabu bez kości;
- Mąka pszenna;
- 4 jajka;
- Mleko;
- Bułka tarta;
- Masło;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
- Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Podobna instrukcja nacinania kotletów
- Popieprzyć i posolić kotlety.
- Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety.
- Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą.
- Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.
- W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.
- Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.
- Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny smak.
Pychotka... Robilam:-)
OdpowiedzUsuńpodstawa na obiad
OdpowiedzUsuń