Smakowite kawałki tuńczyka.
Ziarna kukurydzy i kosteczki białej cebuli.
Otulone śmietaną i majonezem.
A na dnie, wenątrz i na wierzchu chrupiące chipsy.
Pychota!
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto 1 opakowania, po odsączeniu
- 130 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);
- 1 mała cebula;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zwartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka majonezu;
- Duże opakowanie chipsów paprykowych (waga - 150 g);
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z kukurydzą. Wymieszać.
- Chipsy delikatnie pokruszyć. Podzielić na 3 równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać.
- Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g).
- Na chipsy wyłożyć sałatkę.
- Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
- Można użyć chipsów o dwolnym smaku, przy czym paprykowe nadają sałatce najlepszy smak.
- Należy też uważać z przyprawianiem sałatki, gdyż chipsy też są lekko słone.
Jaka ciekawa! Super! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń