Drobny makaron w kształcie ryżu.
Plastreki podsmażonych pieczarek.
Drobno posiekany szczypiorek.
I prażone ziarna słonecznika.
Delikatna i kremowa w smaku.
Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół!
Składniki:
- 250 g makaronu w kształcie ryżu;
- 500 g pieczarek;
- 100 g łuskanych ziaren słonecznika;
- Pęczek drobnego szczypiorku;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu.
- Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać.
- Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną.
- Szczypiorek powinien być drobny (najlepiej siedmiolatka), ale można też użyć grubszego.
- Z dodatku czosnku można zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.
- Pieczarki można pokroić w drobną kostkę, zamiast w plasterki. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Bardzo fajny pomysł na sałatkę :) Uwielbiam pestki słonecznika!
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Dałam zwykły makaron i pewnie też będzie ok.
OdpowiedzUsuńZrobiłam na "jajeczko" do pracy, wszystkim bardzo smakowała:)
OdpowiedzUsuń