Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki.
Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku.
Pysznie przyprawione.
Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków;
- 1/2 łyżki masła;
- 1 duża cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku;
- 1 płaska łyżeczka vegety;
- Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g);
- 1/2 łyżeczki chili;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- Pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli.
- Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem.
- Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku.
- Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać.
- Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać.
- Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia.
- Do rękawa z ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw.
- Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę, przy czym na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki się przypiekły i zarumieniły.
- Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ziemniaki powinny być podobnej wielkości. W tym celu większe należy poprzekrawać na pół lub na ćwiartki.
- Ilość przyprawy do ziemniaków i vegety można dowolnie modyfikować, zgdonie z własnymi upodobaniami.
- Po dodaniu większej ilości wędzonego boczku ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie.
- Masło można zastąpić margaryną lub smalcem.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
jakie apetyczne te ziemniaczki!
OdpowiedzUsuńCieszę się że ziemniaczki smakowały .Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńPewnie lepsze niz pieczone w glebokim oleju(na Wigilie) i krocej sie piecze.Sprobuje jutro :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukam czegoś na obiad dla większej ilości gości i chyba ten sposób wypróbuję bo szybki i prosty i smakowicie wygląda.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealne 👌
OdpowiedzUsuń