czwartek, 27 października 2016

Sałatka z kabanosami

























Składniki:
  1. 60 g cienkich kabanosów;
  2. 200 g sera żółtego w kawałku (u mnie edamski);
  3. 1/2 średniej, czerwonej papryki;
  4. 1/2 średniej, zielonej papryki;
  5. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  6. Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g);
  7. Pęczek szczypiorku;
  8. 3 łyżki majonezu;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Kabanosy pokroić w plasterki.
  2. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów.
  3. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać.
  5. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać.
  7. Do sałatki dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
  8. Odstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
  9. Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki.
  2. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.




1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >