Składniki:
- 60 g cienkich kabanosów;
- 200 g sera żółtego w kawałku (u mnie edamski);
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 1/2 średniej, zielonej papryki;
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g);
- Pęczek szczypiorku;
- 3 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kabanosy pokroić w plasterki.
- Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać do kabanosów.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać.
- Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Odstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków.
- Przed podaniem oprószyć resztką szczypiorku po wierzchu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi widoczna na zdjęciach salaterka sałatki.
- Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojone ogórki konserwowe.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń