- 500 g filetów z piersi kurczaka;
- 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry;
- 400 ml mleczka kokosowego;
- 1 łyżka sosu rybnego;
- 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy);
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru;
- 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku;
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka chili w proszku;
- 1 łyżeczka curry;
- 1/2 główki brokuła;
- 1/2 dużej, czerwonej papryki;
- 1/2 dużej, żółtej papryki;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia cebula;
- Pęczek świeżej kolendry;
- 250 g tajskiego ryżu jaśminowego;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
- Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku (około 2) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę).
- Kawałek imbiru (o długości około 2 cm) obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na tzw. miazgę).
- Kolendrę umyć, osuszyć, ewentualnie odrobinę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka).
- Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego kurczaka wraz z płynami z patelni przełożyć na talerz.
- Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać olej (1 łyżka), wrzucić starty imbir i czosnek i przez bardzo krótką chwilę podsmażać.
- Następnie dodać pokrojoną cebulę, krótką chwilę podsmażać (ok. 1 minuty), po czym dodać plasterki marchewek, kostki papryk i różyczki brokuła. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
- Na patelnię z warzywami wrzucić podsmażonego kurczaka wraz z płynami ze smażenia. Dobrze wymieszać, przykryć i dusić przez kolejne 2 minuty.
- Po tym czasie dodać mleczko kokosowe z pastą curry i sosem rybnym oraz chili w proszku. Wymieszać i gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ognień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut (około 5).
- Dodać curry oraz drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Ewentulanie doprawić solą. Zestawić z ognia.
- Podawać z ryżem, opcjonalnie udekorowane świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób.
- Warzywa w curry powinny pozostać lekko chrupkie.
- Kawałki piersi z kurczaka, aby nie były suche, nie powinny być zbyt małe, i należy je smażyć przez krótką chwilę, na dużym ogniu.
Źródło przepisu: Pooja's Cookery.
Ile tej pasty curry trzeba dodać? Jest wspomniana ale nie ma jej na liście składników
OdpowiedzUsuń1 czubata łyżka czerwonej pasty curry (jest wymieniona na drugim miejscu na liście składników).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.