czwartek, 27 października 2016

Sos tatarski

 Składniki:
  1. 5 dużych jaj;
  2. 7 średnich ogórków konserwowych;
  3. Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g);
  4. 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa);
  5. 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %;
  6. 6 łyżek majonezu;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Szczypta białego cukru.
























Sposób przygotowania:
  1. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić.
  2. Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek.
  3. Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać.
  4. Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać.
  5. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  6. Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce.

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu.
  2. Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj.
  3. Marynowane pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami np. podgrzybkami czy maślakami.
  4. Smak sosu można wzobacić o kapary lub starty chrzan (ok. 2 łyżki).
  5. Ogórki, grzyby i jaja, zamiast kroić, można zmielić w maszynce do mięsa z sitem o największych oczkach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >