- 5 dużych jaj;
- 7 średnich ogórków konserwowych;
- Duży słoik marynowanych pieczarek (o wadze netto, po odsączeniu ok. 420 g);
- 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa);
- 2 łyżki kwaśnej, gestęj smietany 18 %;
- 6 łyżek majonezu;
- Sól;
- Pieprz;
- Szczypta białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Drobno pokroić.
- Ogórki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do posiekanych jajek.
- Pieczarki odcedzić z zalewy. Drobno pokroić. Dodać do jajek z ogórkami. Dokładnie wymieszać.
- Do miski z jajkami, ogórkami i pieczarkami dodać majonez, śmietanę i musztardę i dobrze wymieszać.
- Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Sos, do czasu podania, przechowywać w lodówce.
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi spora porcja sosu.
- Sos jest idealny do mięs, wędlin czy jaj.
- Marynowane pieczarki można zastąpić innymi marynowanymi grzybami np. podgrzybkami czy maślakami.
- Smak sosu można wzobacić o kapary lub starty chrzan (ok. 2 łyżki).
- Ogórki, grzyby i jaja, zamiast kroić, można zmielić w maszynce do mięsa z sitem o największych oczkach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
masakra jakie pyszne
OdpowiedzUsuń