- 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości;
- 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów);
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 4 - 6 łyżek rozpuszczonego masła.
- Forma do mini muffinek;
- Papilotki do mini muffinek.
- Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej tj. kostki czekolady włożyć do szklanej/metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą, gotującą się wodą i, co jakiś czas mieszając, czekać, aż para wodna rozpuści czekoladę.
- Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do miski włożyć masło orzechowe, dodać cukier puder, 4 łyżki lekko wystudzonego, ciepłego masła i wymieszać. W przypadku, gdyby masa była zbyt sucha (jak u mnie) dodać kolejne 2 łyżki roztopionego, ciepłego masła. Dokładnie wymieszać.
- Formę do mini muffinek wyłożyć papilotkami.
- Do tak przygotowanej formy, do każdej papilotki wlać czubatą łyżeczkę ciepłej, rozpuszczonej czekolady i przy pomocy czystego palca wskazującego wysmarować czekoladą dno i boki każdej papilotki.
- Wstawić do lodówki na 10 minut w celu zastygnięcia czekolady na spodzie i bokach papilotki.
- Po tym czasie wyjąć formę z lodówki i do każdej z powstałych w papilotkach miseczek czekoladowych włożyć po czubatej łyżeczce nadzienia orzechowego, dociskając je lekko palcem.
- Następnie zalać czekoladki z nadzieniem czubatą łyżeczką czekolady i odstawić do lodówki na kolejne 30 minut w celu zastygnięcia.
- Zastygnięte czekoladki wyjąć z papilotek (nie jest to konieczne), umieścić w puszce/słoiku/pudełku i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych.
- Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów.
- Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być wysokiej jakości, a masła nie należy zastępować margaryną.
- Czekoladki należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml
Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe kocham, a takie domowe reese's to super opcja :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSama słodycz!
OdpowiedzUsuńTwoje babeczki wyglądają jak z najlepszej cukierni. Zakochałam się w tym przepisie. Do tej pory zawsze robiłam tylko bardzo proste babeczki z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i choć efekt nie był tak spektakularny jak u Ciebie to wszyscy zachwycali się ich smakiem. Z czystym sercem polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDomowe słodkości smakują najlepiej!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuń