Składniki:
- 2 średnie pomidory;
- 1 średni ogórek wężowy;
- 1/2 średniej, czerwonej papryki;
- 1/2 średniej zielonej papryki;
- 1/2 średniej czerwonej cebuli;
- 2 laski zielonego selera naciowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 litr dobrej jakości soku pomidorowego;
- 2 łyżki octu 10%;
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- Sól;
- Pieprz;
- Kilka kropel ostrego sosu (np. Tabasco, u mnie Sriracha) - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyć, osuszyć, naciąć na czubku na krzyż, sparzyć (włożyć do miseczki, zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski/garnka.
- Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych pomidorów.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych warzyw.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do miski/garnka z pokrojonymi warzywami.
- Laski selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami.
- Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki warzyw (nie na gładki krem).
- Chłodnik przelać do miski/garnka, przykryć folią aluminiową/pokrywką i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) w celu połączenia się smaków i schłodzenia.
- Gazpacho podawać schłodzone z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,6 l chłodnika.
- Gazpacho to andaluzyjska zupa podawana na zimno. Tradycyjnie gazpacho blenduje się na gładki krem i jedynie dekoruje na wierzchu kawałeczkami warzyw. Ja nie blenduję całkowicie gazpacho, gdyż moja rodzina bardzo lubi te niewielkie kawałeczki warzyw pływające w chłodniku.
- Gazpacho należy przechowywać w lodówce, przykryte, przez max. 2 dni od przygotowania.
- Ostry sos można zastąpić pieprzem cayenne.
Bardzo zdrowe podejście. Warto dbać o siebie i o środowisko.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo.
OdpowiedzUsuńGotowanie to sztuka tak jak nasze czekolady rzemieślnicze, tworzone z pasją i smakiem. Tworzona w magicznym miejscu takim jak manufaktura czekolady Baumgart Kaffee.
OdpowiedzUsuńPo treningu warto zadbać o zdrową przekąskę.
OdpowiedzUsuń