Kruche, delikatne i aromatyczne ciasteczka.
Delikatnie szczypiące w język dzięki imbirowi.
Pięknie pachnące pomarańczą.
Pycha!
Składniki:
- 500 g mąki;
- 200 g miodu;
- 100 g cukru pudru;
- 100 g białego cukru;
- 120 g margaryny;
- 1 jajo;
- 1 łyżeczka sody;
- Opakowanie przyprawy do piernika (40 g);
- 1 czubata łyżeczka imbiru (w proszku);
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego.
- Do małego garnka włożyć miód, cukier puder, biały cukier, przyprawę do piernika, imbir i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Zestawić z ognia i odłożyć do wystudzenia w chłodne miejsce.
- Margarynę rozpuścić i wystudzić.
- Mąkę wymieszać z sodą.
- Na stolnicę (ja do misy od robota kuchennego) wysypać mąkę z sodą, usypać kopczyk i po środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.
- Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut.
- Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi, w zależności od użytych foremek, od 40 do 50 ciastek. Mi wyszło 45 sztuk.
- Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka.
- Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika.
- Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.
- Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.
- Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.
- Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie należy je szczelnie zamknąć, a jeśli chrupiące - pozostawić bez szczelnego zamykania.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
lubię tego rodzaju ciasteczka :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńJa również przepadam za tego typu ciasteczkami, nie tylko w czasie Świąt. Dlatego ostatnio przyrządziłem je sobie ;)
OdpowiedzUsuń