środa, 29 kwietnia 2015

Sos czosnkowy z bitą śmietaną

Sos czosnkowy z bitą śmietaną...
Puszysty, delikatny.
Na bazie bitej śmietany.
O wyrazistym aromacie czosnku.
Z dodatkiem majonezu.
Przyprawiony solą, pieprzem i cukrem.
Pyszny dodatek! Polecam!
 Składniki:
  1. 150 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  2. 1 - 3 ząbki czosnku;
  3. 3 łyżki majonezu;
  4. Szczypta białego cukru;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Śmietankę wlać do miski (u mnie od robota kuchennego) i ubić mikserem na sztywno.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Utrzeć w moździerzu z majonezem, szczyptą cukru, soli i pieprzu.
  3. Do ubitej śmietany wlać majonez z czosnkiem i przyprawami i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Ewentulanie doprawić jeszcze cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce (choć wówczas może trochę stracić na puszystości).
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ilość czosnku należy dostosować do własnych upodobań. Ja dałam tylko 1 ząbek czosnku, ponieważ moja rodzina lubi sos o delikatnym posmaku czosnku.
  2. W razie braku moździerza, przeciśnięty przez praskę czosnek należy dobrze wymieszać  z majonezem i przyprawami.
  3. Wielbiciele vegety mogą nią zastąpić sól i pieprz. Dodatek cukru nie jest konieczny, ale wpływa na smak sosu.
  4. W celu złagodzenia ostrości czosnku do sosu można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.

Domowy Wyrób

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >