Składniki:
- 2 średnie bakłażany;
- 1 duży pomidor;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 250 g pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 150 g startej mozzarelli (100 g do farszu i 50 g do posypania po wierzchu);
- 2 ząbki czosnku;
- Kilka listków bazylii;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawiając jego niewielką ilość (około 1 cm grubości) przy skórce bakłażana.
- Wydrążone połówki bakłażanów posolić. Miąższ natomiast pokroić w niewielką kostkę.
- Pomidora umyć, osuszyć, naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut), obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać i podsmażać, aż większość wody z pieczarek odparuje.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę, pomidora, liście bazylii oraz miąższ bakłażanów i dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowany farsz wymieszać ze startą mozzarellą (około 100 g) i wypełnić nim połówki bakłażanów.
- Faszerowane połówki bakłażanów ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 45 minut, posypując, na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia, startą mozzarellą (około 50 gramów).
- Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, same lub np. z ryżem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób.
- Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż.
- Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje się miękka i bardzo dobra w smaku.
- Faszerowanego bakłażana można jeść jako samodzielnie danie lub np. z ryżem.
przepis na lato
OdpowiedzUsuń