Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy;
- 2 średnie cebule;
- 2 średnie marchewki;
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- 1 łyżka domowej vegety;
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
- 2 ząbki czosnku;
- Pęczek natki pietruszki;
- 3 litry zimnej wody;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchewkę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć nożem.
- Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić opłukaną soczewicę. Dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz domową vegetę. Zalać zimną wodą (3 litry) i gotować na średnim ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż soczewica będzie na wpół miękka.
- Następnie do garnka z zupą dodać podsmażoną cebulę wraz z marchewką oraz zmiażdżone ząbki czosnku i gotować, na średnim ogniu, aż soczewica stanie się miękka.
- Na sam koniec, do zupy dodać koncentrat pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, słodką paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę razem pogotować (około 5 minut) i zdjąć zupę z ognia.
- Zupę podawać gorącą oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 4 litrów zupy.
- Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
kupa witamin
OdpowiedzUsuń