Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 600 ml mleka;
- 2 jaja;
- 1 łyżka białego cukru;
- 1 łyżka oleju;
- Szczypta soli.
- Papier do pieczenia;
- Margaryna/masło do wysmarowania papieru do pieczenia;
- Mąka do oprószenia papieru;
- Ulubione nadzienie - u mnie 400 g sera na sernik (z wiaderka) + 3 łyżki białego cukru.
- Do miski (u mnie misa od miksera) wlać/wsypać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe tj. mleko, mąkę, 2 jaja, cukier, olej i sól i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować margaryną/masłem i delikatnie oprószyć mąką.
- Na tak przygotowany papier, na blasze, wylać ciasto naleśnikowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut.
- Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem np. dżemem i zwinąć, jak roladę, powoli ściągając papier do pieczenia.
- Naleśnika podawać bezpośrednio po upieczeniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 1 duży naleśnik pieczony na blasze z wyposażenia piekarnika, co stanowi porcję dla 3 - 4 osób.
- Naleśnika można podać zarówno na słodko (np. z białym serem, dżemem, oprószonego cukrem pudrem) jak i z wytrawnym nadzieniem (np. z tuńczykiem i oliwkami, albo z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką).
- Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie.
- Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała, bo naleśnik nie wyrośnie.
- Farsz należy nakładać po upieczeniu naleśnika.
- Samo mleko można zastąpić mieszanką mleka (400 ml) i wody (200 ml).
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńAkurat tak robię nalesniki córce która jest na diecie lekkostrawnej są super
OdpowiedzUsuńMimo że piekłam 10 min dłużej, surowy zakalec. Całość do śmieci
OdpowiedzUsuń