piątek, 26 stycznia 2018

Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami

Składniki:

BUŁECZKI:
  1. 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant;
  3. 1 szklanka letniego mleka;
  4. 2 łyżki oleju;
  5. 1 łyżeczka soli.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
  1. Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g);
  2. 4 ząbki czosnku;
  3. 170 g sera feta;
  4. 1/2 szklanki startej mozzarelli;
  5. 1/2 szklanki startego, łatwotopliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar);
  6. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  7. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  8. 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
  1. 4 łyżki rozpuszczonego masła;
  2. 1/4 łyżeczki suszonej bazylii;
  3. 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
  4. 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki;
  5. 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
  6. Świeżo zmielony, czarny pieprz;
  7. Sól.
DODATKOWO:
  1. Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto;
  2. 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia);
  3. Folia spożywcza;
  4. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy 26 cm.
  5. Miseczka, do położenia po środku naczynia do zapiekania, o średnicy około 13,5 cm.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:

BUŁECZKI:
  1. Do małej miseczki wsypać drożdże. Zalać letnim mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać 2 szklanki mąki. Dodać sól i wymieszać. 
  3. Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
DIP Z FETĄ I POMIDORAMI:
  1. W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  2. Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  3. Fetę odsączyć z zalewy, osuszyć, drobno pokruszyć.
  4. Do miseczki wrzucić krojone pomidory wraz z zalewą z puszki, połowę przeciśniętego przez praskę czosnku (2 ząbki). Dodać oliwę z oliwek (1/2 łyżeczki), suszone oregano (1 łyżeczka) i suszoną bazylię (1 łyżeczka). Wymieszać.
MASŁO ZIOŁOWE DO POSMAROWANIA BUŁECZEK:
  1. Masło umieścić w rondelku. Rozpuścić. 
  2. Dodać przyprawy tj. suszoną bazylię (1/4 łyżeczki), suszone oregano (1/4 łyżeczki), czosnek granulowany (1/4 łyżeczki), drobno posiekaną natkę pietruszki (1/2 łyżeczki), sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia.
ODRYWANE BUŁECZKI Z DIPEM Z FETĄ I  POMIDORAMI
  1. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować masłem (1 łyżką). Na środku naczynia położyć miseczkę (o średnicy około 13, 5 cm) i ją również wysmarować masłem (1/2 łyżki).
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków, wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku.
  3. Tak przygotowane bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem ziołowym, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na 15 - 30 minut.
  4. Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami: mozzarellą i żółtym.
  5. Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut.
  6. Bułeczki z dipem podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:

  1. Jest to przepis na okrągłą formę do zapiekania o średnicy 26 cm. Miseczka ustawiana po środku naczynia do zapiekania powinna mieć około 13,5 cm średnicy (w jej miejsce, po wyrośnięciu bułeczek, będzie wlewany dip).
  2. Z podanych składników wychodzi 16 niewielkich bułeczek wraz z gorącym dipem z fetą i pomidorami.
  3. Dip wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
  4. Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach.
  5. Do dipu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda, edam czy ementaler.
  6. Bułeczki z tego przepisu są maślane, delikatnie czosnkowe, miękkie i puszyste.
  7. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe.
  8. Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej. Upiec. Schłodzić. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do czasu podania. Bezpośrednio przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać, pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez około 25 - 30 minut.
  9. 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Diethood.























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >