Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej;
- 2 średnie cebule;
- 5 suszonych grzybów;
- 1 litr zimnej wody;
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1 czubata łyżeczka majeranku;
- 1/2 szklanki zimnej wody + 2 czubate łyżki mąki pszennej;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Suszone grzyby pokroić na małe kawałki.
- Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm).
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i podsmażać, aż większość płynów odparuje.
- Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać.
- Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę ( 1 litr). Dodać pokrojone, suszone grzyby, roztarty (palcami) majeranek, słodką paprykę w proszku oraz obficie przyprawić pieprzem.
- Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć 2 - 3 godziny), od czasu do czasu mieszając.
- Do miseczki wlać 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną, aby nie było grudek.
- Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (przez około 5 minut).
- Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gulasz podawać gorący z ziemniakami/kaszą/plackami ziemniaczanymi/makaronem i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
- Suszonych grzybów nie trzeba wcześniej namaczać w wodzie. Staną się miękkie dzięki długiemu duszeniu.
- Im mięso będzie pokrojone w mniejszą kostkę, tym szybciej się ugotuje i stanie miękkie.
- Smak gulaszu można urozmaicić dodając ostrą paprykę w proszku, chili czy kminek.
- Czerwone mięso należy solić dopiero pod koniec duszenia - posolone zbyt wcześnie może być twarde.
- Przygotowany w ten sposób gulasz ma delikatny aromat i smak grzybów i jest lekko kleisty.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Takie jedzenie bardzo przyjemnie bym jadł.Moim zdaniem bardzo dużo osób takim czymś na pewno jest zainteresowanym.Jestem tego pewny.
OdpowiedzUsuńPrega z dodatkiem grzybów, to świetne połączenie. Jakiś czas temu robiłam pregę według tego przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/prega-wolowa-w-aromatycznym-sosie-grzybowym-2505.html:) Wyszło super i wszystkim smakowało - nawet moim dzieciom, które nie przepadają za mięsem.
OdpowiedzUsuń