wtorek, 6 marca 2018

Białe enchiladas z kurczakiem



Składniki:
  1. 12 tortilli kukurydzianych, w rozmiarze do taco;
  2. 2  i 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka, z rosołu (obranego ze skóry i kości);
  3. 2 szklanki rosołu drobiowego;
  4. 1/2 szklanki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno;
  5. 1 duża cebula;
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  7. 1/2 słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);
  8. 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  9. 2 i 1/2 szklanka startego żółtego sera (najlepiej białego cheddara, u mnie gouda);
  10. Pęczek świeżej kolendry;
  11. 3 łyżki oleju;
  12. 2 łyżki masła;
  13. 2 łyżki mąki pszennej;
  14. Sól;
  15. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Papryczki jalapeno odcedzić na sicie. Drobno pokroić.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Ugotowane mięso z kurczaka obrać ze skóry i kości i podzielić (rozszarpać dwoma widelcami) na mniejsze kawałki.
  6. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) kłaść pojedynczo tortille i krótko podsmażać (przez około 20 sekund, po 10 sekund na każdą ze stron) z obu stron, aby stały się miękkie (należy przestrzegać czasu smażenia tortilli, bo inaczej staną się chrupiące i tym samym ich zawijanie będzie bardzo trudne). Usmażone tortille układać na ręcznikach papierowych w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, przykryć czystą ściereczką i odstawić na bok.
  7. Tortille kukurydziane, zamiast podsmażać, można także wstawić do mikrofalówki na około 30 sekund, aż staną się miękkie.Wybór należy do Ciebie. W przypadku użycia tortilli pszennych, nie należy ich podsmażać. Wystarczy je jedynie podgrzać.
  8. Przygotować farsz. Na rozgrzany, na czystej patelni, olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać (przez 1 minutę), na średnim ogniu. Następnie dodać kawałki kurczaka (2 i 1/2 szklanki), połowę posiekanych papryczek jalapeno (1/4 szklanki) i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku. Wymieszać. Wlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
  9. Przygotować biały sos do enchiladas. Na rozgrzane, na osobnej, czystej patelni, masło (2 łyżki) wysypać  równomiernie mąkę (2 łyżki) i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną) podsmażać, na średnim ogniu, przez 1 minutę. Następnie wlać pozostały rosół drobiowy (1 i 1/2 szklanki), dodać resztę posiekanych papryczek jalapeno (1/4 szklanki), i często mieszając, gotować, aż sos lekko zgęstnieje, przez kolejne 1 - 2 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać kwaśną, gęstą śmietanę 18 % (1 szklankę) oraz słodką paprykę w proszku (1/2 łyżeczki) i wymieszać. Na koniec dodać starty, żółty ser (1 i 1/2 szklanki) i gotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  10. Przygotować enchiladas. Na każdą, podsmażoną tortillę nakładać po czubatej łyżce farszu oraz po czubatej łyżce startego sera, (z pozostałej 1 szklanki) zawijać i układać zlepieniem do dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem.
  11. Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, aż sos zacznie bulgotać.
  12. Podawać gorące, bezpośrednio po upieczeniu, obficie oprószone posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 12 enchiladas, przygotowanych z tortilli w rozmiarze do Taco, co daje około 4 porcji.
  2. Tortille w rozmiarze do Taco można dostać w większości hipermarketów, w tym m.in. w Piotrze i Pawle czy w Carrefour.
  3. Tortille kukurydziane można zastąpić pszennymi, przy czym w przypadku użycia tortilli pszennych, nie należy ich podsmażać. Wystarczy je jedynie podgrzać. Mogą być to również tortille w standardowym rozmiarze, przy czym ich ilość należy zmniejszyć do około 8.
  4. Do przygotowania przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku sera np. cheddara (białego), goudy, ementalera czy edama.
  5. Tortille kukurydziane, zamiast podsmażać, można także wstawić do mikrofalówki na około 30 sekund, aż staną się miękkie.Wybór należy do Ciebie. 
  6. Do przygotowania białych enchiladas z kurczakiem można wykorzystać mięso pozostałe z gotowania rosołu, jak i resztkę zupy (2 szklanki).
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu:The Pioneer Woman.


Jeśli lubisz kuchnię meksykańską spróbuj także
serowych enchiladas!


Serowe enchiladas

3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >