czwartek, 8 marca 2018

Chlebek kukurydziany na śmietanie


 Składniki:

SKŁADNIKI SUCHE:
  1. 1 szklanka mąki pszennej;
  2. 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej;
  3. 1/4 szklanki białego cukru;
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  6. 1 łyżeczka soli.
SKŁADNIKI MOKRE:
  1. 1 duże jajo, klasy L;
  2. 1/3 szklanki mleka;
  3. 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  4. 4 łyżki roztopionego, wystudzonego masła.
DODATKOWO:
  1. Kwadratowa forma do pieczenia/blacha o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownica o średnicy około 22 - 23 cm;
  2. Papier do pieczenia;
  3. Kilka wiórków masła do położenia na wierzchu chlebka;
  4. Tłuszcz do wysmarowania formy/tortownicy.
1 szklanka = 1 cup = 240 m, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


 Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki tj. obie mąki (pszenną i kukurydzianą), cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać.
  2. Do osobnej miski wlać mokre składniki tj. mleko, śmietanę, roztopione masło oraz wbić jajo. Wymieszać.
  3. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i wymieszać, aż do połączenia się składników (ciasto na chlebek wyjdzie dość gęste).
  4. Blachę do pieczenia/tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do tak przygotowanej blachy/tortownicy przełożyć (najlepiej szpatułką kuchenną) ciasto na chlebek i równomiernie rozsmarować. Na wierzchu ciasta położyć kilka (około 5) wiórków masła.
  6. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż chlebek stanie się złocisty, a wbita w niego wykałaczka (czy patyczek) wyjdzie czysta.
  7. Upieczony chlebek odstawić w formie, na 10 minut,  do lekkiego przestudzenia.
  8. Po tym czasie wyjąć z formy, odkleić papier i pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownicę o średnicy 22 - 23 cm. U mnie upieczony w kwadratowej blasze 20 x 20 cm.
  2. Chleb kukurydziany na śmietanie jest pyszny i wilgotny, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania.
  3. Chlebek kukurydziany można podawać jako dodatek do ulubionej zupy, chili, z potrawami kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej, a nawet na śniadanie.
  4. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Food, Folks And Fun.



Chlebek kukurydziany podaj jako dodatek

Chili z kawałkami wołowiny

3 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się ten chlebek prezentuje i myślę, że to właśnie śmietana nadaje mu odpowiedniej wilgoci. Musze spojrzeć do https://basiazsercem.pl/ czy przypadkiem tam nie ma podobnych przepisów. Moim zdaniem wszystko co można zrobić z wykorzystaniem mąki warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >