SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej;
- 1/4 szklanki białego cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka soli.
SKŁADNIKI MOKRE:
- 1 duże jajo, klasy L;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 4 łyżki roztopionego, wystudzonego masła.
DODATKOWO:
- Kwadratowa forma do pieczenia/blacha o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownica o średnicy około 22 - 23 cm;
- Papier do pieczenia;
- Kilka wiórków masła do położenia na wierzchu chlebka;
- Tłuszcz do wysmarowania formy/tortownicy.
1 szklanka = 1 cup = 240 m, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki tj. obie mąki (pszenną i kukurydzianą), cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać.
- Do osobnej miski wlać mokre składniki tj. mleko, śmietanę, roztopione masło oraz wbić jajo. Wymieszać.
- Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i wymieszać, aż do połączenia się składników (ciasto na chlebek wyjdzie dość gęste).
- Blachę do pieczenia/tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej blachy/tortownicy przełożyć (najlepiej szpatułką kuchenną) ciasto na chlebek i równomiernie rozsmarować. Na wierzchu ciasta położyć kilka (około 5) wiórków masła.
- Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni Celsjusza (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 - 25 minut, aż chlebek stanie się złocisty, a wbita w niego wykałaczka (czy patyczek) wyjdzie czysta.
- Upieczony chlebek odstawić w formie, na 10 minut, do lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie wyjąć z formy, odkleić papier i pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownicę o średnicy 22 - 23 cm. U mnie upieczony w kwadratowej blasze 20 x 20 cm.
- Chleb kukurydziany na śmietanie jest pyszny i wilgotny, a zarazem łatwy i szybki do przygotowania.
- Chlebek kukurydziany można podawać jako dodatek do ulubionej zupy, chili, z potrawami kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej, a nawet na śniadanie.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Food, Folks And Fun.
Chlebek kukurydziany podaj jako dodatek
Chili z kawałkami wołowiny |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się ten chlebek prezentuje i myślę, że to właśnie śmietana nadaje mu odpowiedniej wilgoci. Musze spojrzeć do https://basiazsercem.pl/ czy przypadkiem tam nie ma podobnych przepisów. Moim zdaniem wszystko co można zrobić z wykorzystaniem mąki warto spróbować.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń