Składniki:
SZARPANA WIEPRZOWINA:
- 2 kg łopatki wieprzowej (lub karkówki);
- 1 średnia cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 szklanki bulionu drobiowego;
- 3 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej);
- 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado).
DOMOWY SOS BBQ:
- 1 i 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu;
- 1/2 szklanki musztardy delikatesowej;
- 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego;
- 1/2 szklanki zimnej wody;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 łyżki octu jabłkowego;
- 3 łyżki sosu Worcestershire;
- 2 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej).
PURPUROWY COLESLAW:
- 1 mała główka czerwonej kapusty;
- 2 duże marchewki;
- 1/2 średniej czerwonej cebuli;
- 3/4 szklanki majonezu;
- 3 łyżki octu jabłkowego;
- 2 łyżki białego cukru;
- Sól;
- Pieprz.
DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN:
- 2 łyżki czosnku granulowanego;
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki;
- 2 łyżki czarnego pieprzu;
- 2 łyżki soli;
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne.
DODATKOWO:
- 15 miękkich bułek do hamburgerów;
- Masło do posmarowania bułek;
- Patelnia grillowa;
- Naczynie do zapiekania (żaroodporne);
- Folia aluminiowa;
- Folia spożywcza.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
DOMOWY SOS BBQ:
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do rondelka wlać ketchup (1 i 1/2 szklanki), musztardę (1/2 szklanki), sos Worcestershire (3 łyżki), ocet jabłkowy (3 łyżki) oraz zimną wodę (1/2 szklanki). Dodać ciemny cukier trzcinowy (1/2 szklanki), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 sztuki) oraz przyprawę Cajun (2 łyżki, przepis poniżej).
- Gotować na średnim ogniu, często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby składniki dobrze się połączyły, i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 30 - 40 minut, aż sos zgęstnieje, a aromaty i smaki połączą się.
- Zestawić z ognia i odstawić do przestudzenia (do temperatury pokojowej). Jeśli sos nie będzie używany bezpośrednio po przygotowaniu, można go przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni.
SZARPANA WIEPRZOWINA:
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem.
- Do miseczki wsypać ciemny cukier trzcinowy (1 łyżka) i przyprawę Cajun (3 łyżki, przepis poniżej). Wymieszać.
- Łopatkę wieprzową (lub karkówkę) umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i dokładnie natrzeć (z każdej strony) mieszaniną cukru i przyprawy Cajun.
- Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć plastry cebuli oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wlać bulion drobiowy (2 szklanki).
- Do tak przygotowanego naczynia do zapiekania włożyć obtoczoną w przyprawach wieprzowinę. Naczynie dość szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 6 do 8 godzin, aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo się rozdzielać (2 widelcami) na mniejsze kawałki.
- Upieczoną wieprzowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego na deskę do krojenia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Soki z pieczenia mięsa przecedzić przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować.
- Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu.
- Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.
- Podgrzać na średnim ogniu, często mieszając, aż mięso z sosem stanie się gorące.
PRZYPRAWA CAJUN:
- Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy tj. czosnek granulowany (2 łyżki), słodką paprykę w proszku (2 łyżki), czarny pieprz (2 łyżki), sól (2 łyżki), oraz pieprz cayenne (1 łyżeczka).
- Dokładnie wymieszać.
PURPUROWY COLESLAW:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do kapusty.
- Marchewki obrać, drobno pokroić. Dodać do kapusty z cebulą. Wymieszać.
- Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce.
BURGERY:
- Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie).
- Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie bbq, na mięso położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki.
- Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 15 burgerów.
- Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka.
- Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml.
- Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością i przykryciu folią spożywczą, przechowywać w lodówce przez okres do 2 tygodni.
- Z podanych składników wychodzi około 1/2 szklanki przyprawy Cajun. Jest to ilość większa, niż ta potrzebna do przygotowania burgerów. Nadmiar można przechowywać w szklanym pojemniku (np. w słoiku) przez okres do 6 miesięcy.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Amanda Freitag.
Jeśli lubisz wyczesane kanapki spróbuj również
burgerów z szarpanym kurczakiem bbq i pikantnym coleslawem!
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie bbq i pikantnym coleslawem |
Colesław Super
OdpowiedzUsuńTen burger to prawdziwy hit
OdpowiedzUsuńSam apetyczny wygląd tego burgera zachęca mnie do skorzystania z przepisu.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń