Chrupiąca, cienko poszatkowana, biała kapusta.
Soczyste wiórki pomarańczowej marchewki.
Ostry posmak przeciśniętego czosnku.
Całość oblepiona słodko-kwaśnym sosem z imbirem.
Oprószona pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Pyszna surówka jak z chińskiej restauracji.
Polecam!
Składniki:
- 1 średnia główka białej kapusty;
- 2 duże marchewki;
- 3 ząbki czosnku.
Sos:
- 1 szklanka zimnej wody;
- 4 łyżeczki cukru;
- 1/2 szklanki oleju;
- 1/4 szklanki białego octu winnego;
- 4 czubate łyżeczki mielonego imbiru;
- 2 - 3 łyżki warzywka.
Do posypania po wierzchu:
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (twz. grube wiórki). Dodać do kapusty.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać.
- Do miseczki/szejkera do sosów wlać/wsypać wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszać.
- Sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
- Orzeszki ziemne pokruszyć/drobno posiekać.
- Gotową surówkę posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciach salaterka z surówką została przygotowana z 1/2 porcji składników. Z całej porcji wychodzi duża miska surówki.
- Warzywko można zastąpić inną przyprawą uniwersalną np. vegetą, przy czym należy dostosować indywidualnie jej ilość, gdyż może mieć inną zawartość soli.
- W oryginalnym przepisie należało dodać 6 łyżek warzywka, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo. 2 - 3 łyżki tej przyprawy wystarczają w zupełności.
- Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej.
- Ilość cukru można dowolnie zmieniać, a orzeszki mogą być również solone.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
połączenie kapusty i imbiru na pierwszy rzut "oka" wydaje się dość egzotyczne, ale jak widać kuchenne granice są głównie w głowie ;)
OdpowiedzUsuń