czwartek, 29 października 2015

Świąteczny barszcz biały

Świąteczny barszcz biały...
Podany z białą kiełbasą i jajkami.
Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli.
Lekko kwaśny, chrzanowy.
Mocno majerankowy.
Zabielony kwaśną śmietaną.
Pyszny, nie tylko w świąteczne dni.
Smacznego!


Składniki:
  1. 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości;
  2. Słoiczek chrzanu tartego (180 g);
  3. 2 litry zimnej wody;
  4. 3 ząbki czosnku;
  5. 2 czubate łyżki majeranku;
  6. 5 ziaren pieprzu;
  7. 5 ziaren ziela angielskiego;
  8. 3 liście laurowe;
  9. 1 łyżka vegety;
  10. Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  11. 200 g wędzonego boczku;
  12. 2 duże cebule;
  13. 1 łyżka mąki pszennej;
  14. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  15. Olej do smażenia.
Dodatkowo:
  1. Jajka ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz.
  2. Pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
  1. Kiełbasę umyć, osuszyć.
  2. Ząbki czosnku obrać.
  3. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  4. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  6. Jajka ugotować na twardo.
  7. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i boczek i razem podsmażyć.
  8. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą kiełbasę, obrane ząbki czosnku, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż kiełbasa stanie się miękka.
  9. Ugotowaną, miękką kiełbasę wyjąć z garnka, a do zupy dodać chrzan, majeranek oraz podsmażoną cebulę z boczkiem. Gotować razem, na średnim ogniu.
  10. W międzyczasie w mieseczce wymieszać śmietanę z mąką pszenną. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zupę doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.
  11. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać.
  12. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
  13. Na talerzach poukładać kawałki ugotowanej, białej kiełbasy i pokrojone, ugotowane na twardo jajka i zalać gorącą zupą. 
  14. Barszcz podawać oprószony drobno pokrojoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy (ilość po wyjęciu białej kiełbasy).
  2. Ilość soku z cytny należy dostosować do własnego smaku. Ja dodałam sok wyciśnięty z całej cytryny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >