Podany z białą kiełbasą i jajkami.
Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli.
Lekko kwaśny, chrzanowy.
Mocno majerankowy.
Zabielony kwaśną śmietaną.
Pyszny, nie tylko w świąteczne dni.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości;
- Słoiczek chrzanu tartego (180 g);
- 2 litry zimnej wody;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 czubate łyżki majeranku;
- 5 ziaren pieprzu;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe;
- 1 łyżka vegety;
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 200 g wędzonego boczku;
- 2 duże cebule;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Olej do smażenia.
Dodatkowo:
- Jajka ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz.
- Pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę umyć, osuszyć.
- Ząbki czosnku obrać.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Jajka ugotować na twardo.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i boczek i razem podsmażyć.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą kiełbasę, obrane ząbki czosnku, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe. Zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać vegetę i gotować na średnim ogniu, aż kiełbasa stanie się miękka.
- Ugotowaną, miękką kiełbasę wyjąć z garnka, a do zupy dodać chrzan, majeranek oraz podsmażoną cebulę z boczkiem. Gotować razem, na średnim ogniu.
- W międzyczasie w mieseczce wymieszać śmietanę z mąką pszenną. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zupę doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.
- Dodać sok wyciśnięty z cytryny i wymieszać.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na talerzach poukładać kawałki ugotowanej, białej kiełbasy i pokrojone, ugotowane na twardo jajka i zalać gorącą zupą.
- Barszcz podawać oprószony drobno pokrojoną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzi około 2,5 litra zupy (ilość po wyjęciu białej kiełbasy).
- Ilość soku z cytny należy dostosować do własnego smaku. Ja dodałam sok wyciśnięty z całej cytryny.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
zupa jest przepyszna, robiłam ją już kilka razy, świetny i prosty przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi, że barszcz smakuje:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
król wielkanocy
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń