Aksamitna, gęsta, idealna na chłodne dni.
Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków.
Zabielona serkiem topionym i śmietaną.
Oprószona parmezanem i prażonymi płatkami migdałów.
Pycha!
Składniki:
- 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
- 100 g serka topionego, śmietankowego (u mnie Hochland);
- 1 średnia cebula;
- 4 średnie ziemniaki;
- 1 litr bulionu (u mnie 1 litr wrzątku + 1 łyżka vegety);
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki masła;
- 50 g płatków migdałów;
- 50 g parmezanu (w kawałku);
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Brokuł podzielić na różyczki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Płatki migdałów uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać masło. Na podgrzane masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bardzo krótką chwilę razem podsmażać.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać różyczki brokuła, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać 1 litrem bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw (brokuła i ziemniaków).
- Gdy ziemniaki i brokuł będą miękkie do zupy dodać serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
- Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zmiksowanej zupy i wymieszać.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawać gorącą, oprószoną cienkimi plasterkami parmezanu i prażonymi płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra gęstego kremu brokułowego.
- Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek brokuła (opakowanie o wadze ok. 450 g).
- Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest gęsta i sycąca. Jeśli zupa ma być bardziej rzadka, lekka i mniej sycąca należy zrezygnować z ich dodatku.
- Z czosnku można zrezygnować lub zastąpić go bazylią czy suszonym tymiankiem.
- Zupę można także podać z grzankami lu groszkiem ptysiowym.
- Serek topiony śmietankowy można zastąpić np. ziołowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz