Składniki:
- 1 duży korzeń chrzanu (o wadze 250 g);
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu spirytusowego 10 %;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżki białego cukru;
- 1/3 szklanki przegotowanej i wystudzonej wody;
- 4 jaja ugotowane na twardo;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- Do przyprawienia: sól, ocet spirytusowy 10%, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
- Korzeń chrzanu włożyć do miski. Zalać bardzo zimną wodą (tak, aby przykryła chrzan) i odstawić do namoczenia na noc. Dzięki temu chrzan łatwiej będzie obrać i zetrzeć.
- Następnego dnia korzeń chrzanu obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na miazgę).
- W przegotowanej, wystudzonej wodzie rozpuścić cukier (1/2 łyżki), sól (1/2 łyżeczki) oraz sok z cytryny/ocet (3 łyżki) i wymieszać.
- Tak przygotowaną wodę z przyprawami wlać do miski z startym chrzanem i wymieszać.
- Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Dodać do startego chrzanu.
- Do chrzanu z jajami dodać śmietanę i wymieszać.
- Chrzan przyprawić solą, cukrem i octem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 600 ml chrzanu.
- Chrzan przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez max. 3 dni (z uwagi na dodatek jaj i śmietany).
- Chrzan starty wymieszany z wodą z solą, cukrem i octem (bez dodatku jaj i śmietany) można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku, przez około 1 miesiąc, a jaja i śmietanę dodać bezpośrednio przed podaniem.
- Słoik z chrzanem musi być szczelnie zakręcony, aby chrzan nie zwietrzał.
- Chrzan idealnie pasuje do wielkanocnego żurku, mięs, wędlin czy jaj.
- Korzeń chrzanu, zamiast moczyć w wodzie można, w całości, włożyć do zamrażalnika na całą noc i następnego dnia go obrać i zetrzeć na tarce. Zamrożony dużo łatwiej się trze i nie szczypie aż tak bardzo w oczy.
- Dodatek octu/soku z cytryny powoduje, że chrzan nie ciemnieje.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń