Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej;
- 4 średnie cebule;
- 3/4 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia wątróbki);
- 1 l zimnej wody;
- 4 łyżki oleju do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, pokroić w pióra.
- Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych żyłek, błonek, tłuszczu.
- Wszystkie kawałki wątróbki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym, na patelni oleju, z obu stron, pod przykryciem (tłuszcz podczas smażenia bardzo pryska), aż wątróbka delikatnie się zarumieni. Podsmażoną wątróbkę zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk.
- Na pozostały na patelni tłuszcz po smażeniu wątróbki wrzucić pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć.
- Następnie, na patelnię z podsmażoną cebulą wrzucić podsmażoną wątróbkę, wlać zimną wodę (1 litr) i dusić, bez przykrycia, na małym ogniu przez około 20 minut, aż sos się zagęści, a cebula stanie bardzo miękka. Po 10 minutach duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku. Nie wcześniej! Posolona zbyt wcześnie wątróbka stanie się twarda. W przypadku, gdyby podczas duszenia zbyt dużo wody odparowało i sos stał się zbyt gęsty, podlać odrobiną zimnej wody. U mnie nie było takiej potrzeby.
- Duszoną wątróbkę podawać wraz z cebulką i sosem z patelni oraz z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 5 - 6 osób.
- Przygotowana w ten sposób wątróbka jest miękka i krucha. Bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
- Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec duszenia. Zbyt szybko posolona wątróbka będzie twarda.
- Wątróbkę najlepiej obsmażać pod przykryciem, bo tłuszcz podczas jej smażenia bardzo pryska.
- Smak potrawy można wzbogacić o pokrojone w plastry i podsmażone razem z cebulą pieczarki (500 g) i/lub o dodanie do sosu kwaśnej, gęstej śmietany 18 % i/lub drobno posiekanego, świeżego koperku.
- 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml.
Wątróbkę podaj z ziemniakami i Surówką z pora, marchewki i jabłek
Surówka z pora, marchewki i jabłek |
Delikatna w smaku, mięciutka. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Super przepis robię kolejny raz, pycha
OdpowiedzUsuńfajny obiadek
OdpowiedzUsuń