- 2 filety z piersi kurczaka (o łącznej wadze 500 g);
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 pęczka szczypiorku do oprószenia po wierzchu;
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy do oprószenia po wierzchu;
- Sól;
- Biały cukier;
- Olej do smażenia.
- 2 jaja;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
- 1/2 szklanki bardzo zimnej wody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka oleju;
- Szczypta soli.
- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
- 3 czubate łyżki świeżo startej skórki pomarańczowej;
- 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao);
- 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego;
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego;
- 3 i 1/2 łyżki białego cukru;
- 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao);
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze (2 średnie) dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
- Przygotować ciasto do smażenia kurczaka. Do średniej miski wbić jaja i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych jaj wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać bardzo zimną wodę i olej i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek.
- Przygotować sos pomarańczowy. Do miseczki wlać sok z pomarańczy, sos chili, sos sojowy, wodę/bulion drobiowy oraz ocet ryżowy. Dodać skórkę pomarańczową, cukier oraz mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
- Pokrojone kawałki kurczaka wkładać do przygotowanego ciasta i dokładnie w nim obtaczać.
- Na rozgrzany, na dużej patelni, olej (olej powinien sięgać na wysokość 1,5 - 2 cm) wrzucać dokładnie obtoczone ciastem kawałki kurczaka i smażyć partiami, aż będą w całości usmażone, z każdej strony, na złocisty kolor.
- Usmażone kawałki kurczaka przekładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Na rozgrzany, na nowej patelni, olej (1, 5 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę (około 30 sekund) podsmażać. Po tym czasie wlać przygotowany sos pomarańczowy, doprowadzić do wrzenia i gotować, na małym ogniu, aż sos delikatnie zgęstnieje (około 5 minut). Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem i solą.
- Następnie, na patelnię z gorącym sosem pomarańczowym wrzucić usmażonego kurczaka w cieście i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczak został pokryty sosem pomarańczowym. Zestawić z ognia.
- Kurczaka podawać gorącego, bezpośrednio po przygotowaniu, polanego sosem pomarańczowym, oprószonego startą skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie z kaszą bulgur).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Do przygotowania dania potrzebne są 2 średnie pomarańcze.
- Kurczaka w sosie można, obok lub zamiast skórki i szczypiorku, posypać białym sezamem.
- Chiński ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym lub czerwonym octem winnym.
- Kurczak ma wyjątkowy smak i aromat. Jest delikatnie słodki i przyjemnie pomarańczowy. Danie jest łagodne w smaku, ze smakiem zjedzą je również dzieci.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Świetne danie. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńporzadny przepis
OdpowiedzUsuń